Komunitní zahrada vzniká v ulici Pod Plynojemem

Komunitní zahrada zpřístupněna na podzim.

Iniciátorem akce je MČ Praha 8. „V dubnu 2018 jsme vyzvali občany, aby nám vytipovali místa, na kterých by komunitní zahrady napříč Prahou 8 mohly vzniknout. Jedním z nich byl právě pozemek městské části v ulici Pod Plynojemem,“ vysvětluje iniciativu radní Prahy 8 Hana Matoušová. Celkem přišlo 13 podnětů.

Proběhl dobrovolný úklid pozemku, který organizoval společensky prospěšný podnik KOKOZA zaměřující se na kompostování a zahradničení ve městě. „Pozemek, který se jeví jakovýborné místo pro komunitní zahradu byl velmi zanedbaný. Nacházelo se tady plno odpadků, problematické byly i náletové dřeviny. Aby zde mohla v průběhu pár měsíců vzniknout komunitní zahrada, museli jsme jej nejdříve uklidit,“ vysvětluje Radka Pokorná z KOKOZY. „Dobrovolný úklid proběhl  díky asi 30 mladým studentům z celého světa, kteří tráví dva měsíce na letní škole pod záštitou Univerzity Karlovy,“ popisuje průběh úklidu Pokorná.



Po úklidu se začal připravovat komunitní kompostér, který bude součástí zahrady. „Všichni sousedé z ulice Pod Plynojemem, které zajímá komunitní zahradničení či kompostování, se mohou přihlásit e-mailem na kompostovani@praha8.cz.  V nejbližší době bychom zde rádi vysadili ovocné stromy a zřídili bylinkové záhony. To vše ale už ve spolupráci s místní komunitou. Poté péče o zahradu přejde na ně. Je však třeba vyřešit odstínění pozemku od rušné silnice,“ uvádí radní Matoušová.

 

Více informací naleznete ZDE