Ke zlepšení provozu a ovzduší ve městech můžete přispět sami

Přestože není osobní automobilová doprava dominantním znečišťovatelem ovzduší, kumulace vozidel postávajících v kolonách vede k výraznému snížení kvality vzduchu v daných lokalitách. Lidé žijící poblíž hlavních dopravních uzlů jsou tak bez milosti vystaveni zplodinám i hluku. To samozřejmě vede ke zdravotním problémům. Stále přibývající počet vozidel ale způsobuje i další komplikace. Problémy s nalezením parkovacího místa zažil asi každý řidič. A dopravní zácpa? To už je běžný kolorit nejen naší metropole. Cestu z této zapeklité situace hledají úřady různých úrovní, pomoci však můžeme i my sami.

 

Snížit počet automobilů v centrech velkých měst lze mnoha způsoby. Často se setkáváme s podporou elektromobility. Tyto automobily však nevyřeší problémy s parkováním ani s kolonami. Ideální je samozřejmě chodit pěšky, což však často není možné. Jaké jsou tedy možnosti?

 

Hromadně a rychle

V pracovních dnech jsou samozřejmě dopravní komplikace ve velkých městech největší. Za prací, případně do školy, míří jednak jejich obyvatelé, ale také lidé z blízkého okolí. Velká část z nich v autech. Podíváte-li se do vozidel, často v nich sedí jeden člověk. Částečně může pomoci spolujízda, nicméně jako nejvhodnější alternativou přepravy na větší vzdálenosti je hromadná doprava. Ta je obzvláště ve špičce nejrychlejším způsobem přepravy po městě. Pro dojíždějící do města dobře slouží záchytná parkoviště zvaná P+R (park and ride). Jejich smyslem je odstavení vozu na okraji města a pokračování navazujícími prostředky hromadné dopravy.

 

Městská cyklistika

Městská cyklistika je v současné době chápána jako plnohodnotný druh osobní přepravy. Je ekologická a navíc zdravá. Metropole proto budují cyklostezky, stojany i cykloboxy na uložení kol. Na výstavbu infrastruktury pro cyklisty je aktuálně vynakládáno velké úsilí, podobně jako je tomu u podpory elektromobility. Obdobně k městské cyklistice přistupují i zaměstnavatelé a takový druh cesty do práce podporují například budováním míst pro uložení kol či dokonce bonusy.

 

Alternativní dopravní prostředky

Žijeme v době úsvitu elektromobility, která nutně nemusí znamenat jen automobily. Aktuálním trendem jsou elektrokola a elektrické koloběžky. Zejména koloběžky zažívají opravdovou reinkarnaci. Jsou totiž skladnější než kola a mnohdy i obratnější. Jejich maximální dojezd je zpravidla dostatečný pro opakovanou cestu do práce nebo do školy, stejně tak je bezproblémové nabíjení.

Uvažujete-li o jejím pořízení, zaměřte se na parametry, jako je dojezd, doba nabíjení a nosnost. Zároveň nezapomeňte, že se musíte řídit pravidly silničního provozu stejně jako cyklisté. Nebudete smět na chodník, proto využívejte cyklostezky či běžné komunikace Není-li vám 18 let, jste povinni nosit helmu. V šeru buďte dobře osvětleni a nezapomeňte ukazovat změnu směru jízdy stejně jako cyklisté, a to mávnutím ruky. Koloběžka má jednu nespornou výhodu. Je totiž skladná, a tak ji lze jednoduše složit do zavazadlového prostoru automobilu a pokračovat na ní do práce třeba z parkoviště na okraji města. Ideální volbou je například model Kaabo Mantis 10 ECO 800, který je kompletně odpružený, má širokou základnu pro pohodlné cestování a její stylové osvětlení zvyšuje vaši bezpečnost a viditelnost.

 

Ať už využijete jakýkoliv dopravní prostředek, buďte ohleduplní k ostatním účastníkům provozu. Myslete na skutečnost, že i koloběžka jedoucí rychlostí 25 km/h může sraženému chodci ublížit, stejně tak vás může zranit automobil. I pozornost a bdělost napomáhá k plynulosti provozu.

 

Home office

Elegantním řešením pro kancelářské zaměstnance je home office. Tento způsob práce si už vyzkoušelo mnoho zaměstnanců během pandemie, každému však nevyhovoval. Nicméně není nutné, a zpravidla to není ani možné, aby práce na dálku probíhala každý den. Avšak i jeden jediný den práce z domova může částečně ulevit přetíženému městu.