Kazachstán a čtvrtá průmyslová revoluce

  Kazachstán je devátou největší zemí světa s 17,8 mil. obyvatel. Při rozloze 2 717 300 km² je hustota obyvatel 6 osob/ km². Kazachstán vyhlásil nezávislost v roce 1991, téhož roku se stal členem Společenství nezávislých států. Prezidentské volby v roce 1991 vyhrál Nursultan Nazarbajev a rovněž mimořádné prezidentské volby v roce 2015. Hlavním městem se stala v roce 1997 Astana, která vystřídala Almaty. Na začátku roku 2017 se Kazachstán stal nestálým členem Rady Bezpečnosti OSN a od letošního ledna předsedá RB OSN. Vloni se konala v Astaně mezinárodní výstava EXPO-2017- „Energie pro budoucnost“, hlavním tématem bylo rozšíření využívání alternativních zdrojů energie.  Zahraniční turisté, kteří navštíví tuto zemi poprvé, se zájmem a překvapením obdivují nejen nedotčenou přírodu, ale také národní a náboženské rozmanitosti Kazachstánu. Obyvatelstvo zde vyznává 17 náboženství, z nichž nejrozšířenější je islám, pravoslaví a protestantismus. Moderní vzhled hlavního města Astany se vyznačuje kombinací východní a západní architektury. Modernistický design města bez problémů pojímá jak mešity a kostely, tak i synagogy a chrámy. V této různorodé mozaice náboženství a národů vždy vše probíhá v klidu a míru.  Za hlavní principy místní společnosti je považována tolerance, přívětivost a pohostinnost, což zajišťuje harmonické soužití v zemi více než sta národností. Díky politické stabilitě, stálému hospodářskému růstu a aktivní účasti na mezinárodní scéně se Kazachstán stal jakýmsi motorem a stabilizátorem ve Střední Asii. Kazachstán se dobrovolně vzdal na světě čtvrtého největšího jaderného arzenálu a uzavřel jadernou testovací střelnici Semipalatinsk, na které bylo provedeno kolem 500 jaderných explozí. Modernizace země Prezident N. Nazarbajev pronesl vloni projev k modernizaci země. Kazachstán se má do roku 2050 zařadit mezi 30 nejvyspělejších zemí světa. Ve světě se začala další, již čtvrtá průmyslová revoluce. „Všudypřítomná digitalizace ekonomiky povede k zániku celých odvětví a vytvoření zcela nových. Velké změny, které se dějí před našima očima, jsou současně historickou výzvou a příležitosti pro národ. Dnes dávám za úkol zajistit realizaci Třetí modernizace Kazachstánu. Je nutné vytvořit nový model hospodářského růstu, který zajisti globální konkurenceschopnost země,“ prohlásil prezident.



První modernizace Kazachstánu probíhala před čtvrt stoletím na troskách SSSR, vznikl nový stát. Přechod z plánovaného na tržní hospodářství proběhl bez chaosu, občanské války a ekonomického kolapsu.  Druhá modernizace se začala po přijetí Strategie-2030 a po založení nového hlavního města Astany. Kazachstán se zařadil mezi prvních 50 konkurenceschopných ekonomik na světě. Třetí modernizace vede ke splnění cílů Strategii-2050. Proběhne na základě národního plánu „100 konkrétních kroků“, který má 5 hlavních priorit:

První priorita – zrychlená technologická modernizace ekonomiky. Musí se kultivovat nová odvětví, která se vytvářejí s využitím digitálních technologií. Zemědělský sektor se má stát novým motorem ekonomiky. Druhou prioritou je radikální zlepšení a rozšíření podnikatelského prostředí.  Strategickým cílem je zajištění nejméně 50 % podílu malého a středního podnikání na HDP země do roku 2050. Třetí prioritou je makroekonomická stabilita.Klíčovým problémem je obnovení stimulační role finanční a úvěrové politiky. Čtvrtá priorita – zvýšení kvality lidského kapitálu.  Změní se role vzdělávacího systému, bude bezplatné odborné technické vzdělávání pro všechny. Změní se i systém zdravotní péče.  Pátá priorita – institucionální přetvoření, bezpečnost a boj proti korupci.  Budou realizovány reformy zaměřené na ochranu soukromého vlastnictví, svrchovanosti státu a zajištění rovnosti před zákonem. Zvýší se boj proti kybernetické kriminalitě                 V lednu letošního roku představil prezident Nové možnosti rozvoje v podmínkách čtvrté průmyslové revoluce.V roce 2017 se země, která překonala negativní důsledky globální krize, vrátila k trajektorii spolehlivého růstu. Podle závěrečné roční bilance růst hrubého domácího produktu činil 4 % a průmyslové výroby – více než 7 %. Chudoba se snížila 13krát. Nicméně musíme si jasně uvědomit, že úspěchy Kazachstánu jsou spolehlivým základem, ale ne zárukou úspěchu zítřka. Éra „ropní hojnosti“ se blíží ke konci. Země potřebuje novou kvalitu rozvoje. Globální trendy ukazují, že by měla být založena primárně na široké implementaci elementů Čtvrté průmyslové revoluce.“ řekl mimo jiné prezident.



Prezident vytýčil 10 hlavních úkolů:

  1. Industrializace by se měla stát vlajkovou lodí zavádění nových technologií.

Právě její výsledky se staly jedním z hlavních stabilizačních faktorů v krizových letech 2014-2015, kdy ceny ropy prudce klesly.

2.Další rozvoj potenciálních zdrojů.

Svět XXI století bude i nadále potřebovat přírodní zdroje, ale je potřeba kriticky přehodnotit organizaci komoditních odvětví a přístup k řízení přírodních zdrojů.

  1. „Inteligentní technologie“ – šance na průlom ve vývoji agroindustriálního komplexu.

Agrární politika by měla být zaměřena na výrazné zvýšení produktivity práce a zvýšení vývozu zpracovaných zemědělských produktů (zvýšení za 5 let 2,5krát).

Například, vícenásobného nárůstu produktivity lze dosáhnout prostřednictvím technologií předpovědí optimální doby setí a sklizní, „chytrého zavlažování“, inteligentních systémů minerálních hnojiv, ochrany proti škůdcům a hubení plevele.

  1. Zvyšování efektivity dopravní a logistické infrastruktury.

Úkolem je zvýšit roční příjmy z tranzitu v roce 2020 na 5 miliard dolarů.

To umožní v co nejkratším čase vrátit prostředky vynaložené státem na infrastrukturu.

Inteligentní dopravní systém umožní efektivně řídit dopravní toky a určí potřeby dalšího rozvoje infrastruktury.

  1. Zavedení moderních technologií ve stavebnictví a komunálním sektoru.

Zabezpečení ubytování na jednoho obyvatele se za posledních 10 let zvýšilo o 30 % a nyní činí 21,6 čtverečních metrů, tento ukazatel se v roce 2030 zvýší až na 30 metrů čtverečních.

Budovy ve výstavbě, domy a objekty infrastruktury, které již jsou k dispozicí, budou vybaveny inteligentními systémy řízení.

  1. „Restart“ finančního sektoru.

Je třeba dokončit očistu bankovního portfolia od „špatných“ úvěrů.

Národní banka a vláda musí společně vyřešit otázku poskytování dlouhodobých úvěrů podnikům v sazbách, které berou v úvahu skutečnou ziskovost jednotlivých odvětví ekonomiky.

  1. Lidský kapitál je základem modernizace.

Urychlit vytvoření vlastního vyspělého vzdělávacího systému, který zahrnuje občany všech věkových skupin. Je nezbytné posílit kvalitu výuky matematických a přírodních věd na všech úrovních vzdělávání. Budoucnost lidu Kazachstánu je v plynulém ovládání kazašského, ruského a anglického jazyka. Je třeba stanovit do roku 2025 přesný harmonogram přechodu na latinskou abecedu. Moderní zdravotní péče by se měla zaměřit spíše na prevenci onemocnění, než na nákladnou nemocniční léčbu.                                                                                       8.Efektivní veřejná správa.

Je třeba pokračovat v práci na snížení výdajů pro podnikatele a obyvatelstvo za státní administrativu. Od 1. ledna 2018 v městech s regionálním významem, v obcích a venkovských obcích s více než 2 tisíci osob je zákonem stanoveno zavedení nezávislého rozpočtu a obecního vlastnictví místních samospráv.

  1. Boj s korupcí a svrchovanost zákona.

Bude pokračovat preventivní boj proti korupci. Práva advokátů byla rozšířena, stejně jako soudní kontrola v přípravném řízení.

  1. „Inteligentní města“ pro „inteligentní národ“

Je nezbytné komplexně zavádět řízení městského prostředí na základě konceptu „Smart City“.

„Inteligentní města“ budou lokomotivami regionálního rozvoje, šíření inovací a zlepšení kvality života v celé zemi.

 

Jaromír a Věra Hamplovi



Booking.com