Kalendárium města Ostravy

Kalendárium města Ostravy na 42. týden (od 15. října do 21. října 2018)

15.října 1916 se v Brně narodil herec Osvald Albín. Už jako student hrál v brněnském ochotnickém souboru Semilass a po vyučení elektromechanikem studoval na dramatickém oddělení brněnské konzervatoře. Albín 1. července 1940 nastoupil v angažmá činohry Českého divadla v Moravské Ostravě, kde setrval až do svého penzionování v roce 1981. Zpočátku byl v Ostravě obsazován především v operetách, ale prosadil se také jako všestranný herec různých charakterních rolí. V letech 1946-1947 hostoval v Městském divadle mladých. Na své režijní pokusy z mládí navázal v sedmdesátých letech tvůrčí spoluprací se Stálou amatérskou scénou v Rožnově pod Radhoštěm. Herecky spolupracoval pravidelně s rozhlasem i televizí a vytvořil několik filmových rolí (např. ve filmech Anna Proletářka nebo Tanková brigáda).

 

16.října 2002 pořádaly ostravské kulturní organizace v Domě kultury Vítkovice, a. s., koncert s názvem Most přes rozbouřené vody. Výtěžek z této akce (celkem 31 643 Kč) byl věnován Mateřské škole v Křešicích na Litoměřicku a Činohernímu studiu Ústí nad Labem, které byly poškozeny povodněmi. Na koncertě vystoupila Janáčkova filharmonie Ostrava, pěvci Erika Štelbaská-Šporerová a Jaroslav Kosec, violoncellista Jiří Hanousek, houslista Jiří Vodička a další. Večerem provázeli Gabriela Mikulíková a Jan Fišar. Koncertu předcházela vernisáž výstavy fotografií ze záplav z let 1930-2002 ve foyer DK Vítkovice.

 

Dne 20. října 2001 vysvětil biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz nový kostel v Ostravě – Krásném Poli zasvěcený sv. Hedvice. Vysvěcení se zúčastnilo asi tisíc věřících z Krásného Pole a okolí. Kostel slouží jako víceúčelová církevní stavba nejen k setkávání věřících na bohoslužbách, ale také k výuce náboženství a pořádání koncertů. Jeho základní výzdobu tvoří keramický reliéf znázorňující sv. Hedviku, jehož autorkou je Kateřina Gawlasová. Ve zvonici jsou umístěny tři zvony – František, Emanuel a Mojmír. Na stavbě kostela se podíleli samotní věřící a vybudovat jej stihli v průběhu šesti let. Tvůrcem projektu je ostravský architekt Richard Špaček.

 

Kalendárium města Ostravy na 42. týden

(od 15. října do 21. října 2018)

Úterý 16. září, 9.30 hodin

Radnice města Ostravy, Prokešovo náměstí 8, síň rady č. 206

30.mimořádná schůze Rady města Ostravy

Středa 17. září, 9 hodin

Dům kultury města Ostravy

Gerontologické dny

Účast: náměstek primátora Michal Mariánek

Středa 17. – 18. září, 9.30 hodin

Hotel Clarion, Zkrácená 2703, Ostrava-Zábřeh

26.Silniční konference

Účast: primátor Tomáš Macura, radní Lukáš Semerák

Středa 17. září, 10.30 hodin
Radnice města Ostravy, Prokešovo náměstí 8, č. 206a

Tisková konference

Účast: primátor Tomáš Macura