Jihočeská hejtmanka Stráská: Edvard Beneš je jedním ze zakladatelů našeho samostatného státu. Zároveň se jedná o postavu velmi tragickou


Edvard Beneš je jedním ze zakladatelů našeho státu, bez kterého by nevzniklo samostatné Československo, respektive posléze ani Česká republika.

Hejtmanka Ivana Stráská to uvedla během pietního aktu u příležitosti 134. výročí narození našeho druhého prezidenta, který se odehrál v pondělí v Sezimově Ústí.

Nicméně ihned dodala, že se jedná o postavu zároveň velmi tragickou. „V éře, kdy byl hlavou státu, se musel popasovat se dvěma tragickými okamžiky našich dějin. Tedy s mnichovským rokem 1938 a Únorem 1948. Už jen jedna z těchto událostí je nad síly politika až až, natož hned dvě. Což ostatně dosvědčuje skutečnost, že během roku 1948 zemřel,“ vysvětlila hejtmanka.

Upozorňoval na to, že přijde doba, kdy z obětí budou děláni viníci a z vítězů poražení

Stráská pak ještě upozornila na jeho prozíravost, zejména vzhledem k dnešku. „Prezident Beneš totiž upozorňoval na to, že přijde doba, kdy z obětí budou děláni viníci a z vítězů poražení,“ zdůraznila hejtmanka.

Slavnostního ceremoniálu se v areálu Benešovy vily ve městě na Táborsku zúčastnili i zástupci státu, místních samospráv, armády, husitské církve či spolků. U nejednoho z pamětníků pak byly vidět v očích slzy. Upřímně tak všichni vyjádřili čest jeho památce.