Jihlava tu bude i za sto let

Město obhájilo nejvyšší kategorii „A“ v rámci Auditů udržitelného rozvoje.

Jihlava se zdravě rozvíjí nejen v rámci Vysočiny, ale i celé republiky a Evropy. V rámci Auditu udržitelného rozvoje totiž obhájila nejvyšší kategorii „A“. Stalo se tak po 12 letech, kdy je součástí Národní sítě zdravých měst. Tato organizace sdružuje evropskáměsta, která se rozhodla svůj rozvoj tvořit „zdravě“, a to dle tzv. Aalborských závazků. Podrobnější informace k projektu lze najít na jihlava.cz/zdravemesto.
„Jihlava tak zkušeným auditorům dokázala, že nad rozvojem přemýšlí a chce být městem, které umí růst zdravě, bez ničení svého okolí. Jsem na zdejší pracovníky hrdá a děkuji jim za pečlivou práci, kterou při obhajobě vykonali,“ doplnila primátorka města Karolína Koubová.
Zmíněné Aalborské závazky obsahují celkem 50 klíčových aktivit a konkrétních postupů pro dosažení místní udržitelnosti. Města jsou v rámci auditu zkoumána v deseti klíčových oblastech, mezi které patří například územní rozvoj, životní prostředí, doprava, zdraví, místní ekonomika a podnikání nebo vzdělávání a výchova.
„Přestože jsou některé pojmy týkající se auditu udržitelného rozvoje těžko pochopitelné, každý v něm má svůj význam. Pro snadnější porozumění se každé z deseti oblastí bude v příštím roce věnovat jedno číslo Ježkových očí,“ doplnila koordinátorka Projektu Zdravé město Jihlava Alice Jandejsková.