Hradecké stromy znovu obklopí zavlažovací vaky

I letos hradecké technické služby rozmístí u stromů v Hradci Králové speciální zavlažovací vaky, pomocí kterých jsou dřeviny vyživovány plynule po dobu až devíti hodin. Loni se takto v Hradci Králové využívalo prvních třicet vaků, letos jich bude 150. Vaky město dostalo od hradeckých vodáren a technické služby je během tohoto týdne začaly rozmísťovat po celém území města jak u mladých, tak u starších a vzrostlejších stromů.
 

„Ačkoliv deště posledních týdnů pomohly zlepšit nedostatek vody a dlouhotrvající sucho, tak zdaleka ještě není vyhráno, naopak, když víme, co příroda dovede a jak si s námi umí pohrát, musíme na její vrtochy být připraveni. I během letošního roku jsme se opět domluvili s hradeckými vodárnami a za pomoci Technických služeb Hradec Králové budeme ke stromům instalovat 150 zavlažovacích vaků,“ říká primátor Alexandr Hrabálek. Do jednoho vaku se může vejít téměř 65 litrů vody, která z něj postupně odkapává až po dobu devíti hodin. „Jsou vyrobeny z plastu, který je extrémně odolný. K patě stromů je možné je přikládat jednotlivě, někdy, v případě vzrostlejších stromů nebo těch, které to výrazně potřebují, je možné k sobě připnout dvojice či trojice. Dva tlumoky dokáží obepnout kmen o průměru až 20 centimetrů,“ pokračuje generální ředitel Královéhradecké provozní Jakub Hanzl.
 Pracovníci Technických služeb Hradec Králové, kteří se postarají o instalaci zavlažovacích vaků, umístili dnes jedny z prvních k nově vysazeným stromům v ulici V Lipkách. „Postupně je budeme střídat především u stromů, které ještě nemají kořenový systém dostatečně hluboko nebo jsou obecně náchylné na nedostatek vody,“ říká Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové. Město také při výsadbě nových stromů využívá speciální granulát, který je schopen déle udržet vlhkost v zemi. Ročně se v Hradci Králové vysadí přibližně šest set nových stromů.
Zdroj: Hradec Králové