Hradecké Městské lesy chystají novinky v lese i na Stříbrném rybníku

Nové obory, enviromentální centrum i stavební úpravy v areálu Stříbrný rybník plánují na letošní rok Městské lesy Hradec Králové. Vzniknout by měly nové obory pro jeleny evropské, rozšířit by se měly obory pro daňky a muflony a pracuje se na vybudování enviromentálního centra pro lesní pedagogiku a další aktivity. V areálu Stříbrný rybník se chystají opravy stávajících chatek a doplnění jejich vybavení, nákup nových stanů i příprava na vystavění nové restaurace. Celkově by do novinek letošního roku mělo být investováno přes 10 milionů korun. Městské lesy v loňském roce navíc opravily hájovnu na Černé stráni, došlo k rozšíření obory s jeleny sika Dybowského, byla vylepšena lesní tělocvična a velkou návštěvnost zaznamenala akce Den lesní techniky.

 

Městské lesy v minulém roce opravily hájovnu na Černé stráni. „Budova musela projít rekonstrukcí a byl sem navrácen její původní smysl, tedy vznikly zde opět dvě bytové jednotky s kanceláří pro zaměstnance. Celkově opravy vyšly na zhruba pět milionů korun bez DPH. V loňském roce také došlo k rozšíření obory s jeleny sika Dybowského o více jak jeden hektar s cílem zlepšit zvířatům přístup k vodě, kdy nově tento prostor zahrnuje také jeden ze dvou rybníků Na Olšině,“ říká náměstkyně Věra Pourová, do jejíž gesce spadají městské organizace. Pro návštěvníky městských lesů byly rovněž rozšířeny prvky v lesní tělocvičně, která se doposud zaměřovala na dospělé sportovce, ale nově mohou tento prostor využívat také rodiny s dětmi.

 

„Obory pro jeleny evropské, které chceme nově vybudovat, budou složit i k dalšímu chovu zvěře. Obory budou ve stylu stávajících, tedy s krytými pozorovatelnami, informačními tabulemi i posezením. Nacházet se budou v části městských lesů poblíž Hodešovic. Zároveň také byla zadána projektová dokumentace na rozšíření obory pro daňky a muflony, chceme zvětšit životní prostory a umožnit zvířatům větší přístup k vodě. Finančně by úpravy a novinky měly vyjít na zhruba 400 tisíc korun,“ říká k plánovaným novinkám ředitel městských lesů Milan Zerzán. Mezi novinkami, které jsou nejen pro Hradečany na letošní rok nachystané, je také vybudování enviromentálního centra, které by se nově mělo nacházet v areálu kempu Stříbrný rybník. „Enviromentální centrum pro lesní pedagogiku a další dobrovolné aktivity jsme se z původního umístění na bývalé střelnici v Malšovicích rozhodli přesunout na zalesněný poloostrov Stříbrného rybníka. Na tento projekt máme přislíbenou finanční podporu Lesů ČR 2,5 milionu korun bez DPH. Projekt bychom rádi realizovali také s pomocí finančních zdrojů dotací od Ministerstva pro místní rozvoj a samozřejmě také z vlastních zdrojů. Celkově by vybudování enviromentálního centra mělo vyjít na šest milionů korun a kompletně by mělo být dokončeno v roce 2024,“ dodává Zerzán. 

Od prvního ledna převzaly Městské lesy do své správy areál Stříbrný rybník v Hradci Králové. Zatím se připravují potřebné dokumenty k opravám stávajícího zařízení i k vybudování nového. „Chystáme opravdu mnoho změn, kemp v tuto chvíli odpovídá starším standardům, proto bychom rádi areál zmodernizovali. Začali jsme s opravami stávajícího vybavení a nakupujeme nové, stejně tak připravujeme opravy chatek a chceme je nově vybavit. Pořídíme také nové stany TREMP, které mají kapacitu až šest osob a jsou vybavené rozkládacími lůžky. V průběhu letošního roku bychom rádi změnili také podobu sociálního zařízení. Návštěvníci se budou v budoucnu moci těšit také na novou restauraci. V těchto dnech pracujeme na podání žádosti o dotaci na venkovní vybavení jako jsou lavičky, odpočinková místa i ohniště. Z dotace by měla být realizována také víceúčelová sportovní plocha, kde by v zimě mohla být ledová plocha a v létě písčitá plocha pro více sportovců. V letošním roce plánujeme do kempu Stříbrný rybník investovat spolu s městem téměř 8 milionů korun,“ doplňuje Zerzán. Mezi dalšími novinkami budou hned na jaře minigolf, laser game nebo vodní atrakce. Ze stávajících zde zůstane lanový park, tobogán i půjčovny vybavení.

VIDEO: Ředitel Městských lesů o záměru s areálem Stříbrný rybník