Horská Služba strávila Silvestra zásahy

Především pády na zledovatělém povrchu, ale i řadu dalších zranění museli během posledního dne roku řešit krkonošští horští záchranáři, půlnoc pak strávili zásahem na Sněžce.

Po loňské covidové přestávce se návštěvníci vracejí v hojném počtu a silvestrovské veselí tak opět zaplnilo nejvyšší české pohoří.

S blížícím se koncem loňského roku Krkonošská horská střediska praskají ve švech. Naši členové ze všech stanic ošetřili během dne mnoho lehčích zranění. S blížícím se koncem roku se však četnost událostí s žádostí o pomoc valila jedna za druhou a během večera a noci potřebovala naši pomoc celá řada hostů našich hor,“ uvedl k silvestrovské službě Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Obecně se jednalo o úrazy v oblasti hlavy a také poranění dolních a horních končetin, po pádu na zledovatělém terénu.

Ani blížící se půlnoc však situaci v Krkonoších neuklidnila. Kolem jedenácté se na HS obrátila dvojice turistů s žádostí o pomoc.

Na hřebenech panovalo nevlídné počasí, mlha, a déšť i silný nárazový vítr tak vyčerpaly dvojici turistů natolik, že nebyla schopna sejít zpět na Pomezní boudy. Na vrchol Sněžky tedy vyrazila čtveřice záchranářů na terénní čtyřkolce a sněžném skútru,“ přiblížil výjezd Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše s tím, že turistům ještě před příjezdem záchranářů potřebný tepelný komfort a úkryt před nepřízní počasí ochotně zajistila obsluha lanové dráhy Sněžka.

Po příchodu členové HS ještě poskytli dvojici dlouhé nepromokavé pláštěnky a nesmeky.

Krátce po půlnoci se vydala skupina turistů a záchranářů zpět na stanici Horské služby do Pece pod Sněžkou.

„Vzhledem k nepříznivým sněhovým podmínkám, jsou cesty pokryté silnou vrstvou ledu a pohyb na nich je tak velice obtížný a nebezpečný. Proto doporučujeme všem návštěvníkům a turistům používat v těchto dnech „nesmeky“ ke snížení rizika pádu,“ varoval návštěvníky hor náčelník Jirsa s tím, že poslední zásah silvestrovské noci byl ukončen k třetí hodině ranní.