Emocionální Bergamo aneb soutěž vín Bordeaux Blends v italské Lombardii

Z Bergama právě dorazily výsledky 19. ročníku unikátní mezinárodní soutěže vín „Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme“. Unikátní proto, jelikož se zde jedná pouze o hodnocení typických bordeauxských odrůd Cabernet a Merlot a emocionální také proto, že Bergamo je již od roku 2005 (kdy se tato soutěž konala poprvé) ve vinařském světě zvané „hlavní město tzv. Bordeaux blends“, což především v Bordeaux vyvolává velké emoce.

Bergamo se svým impozantním historickým „vyšším městem“ Città Alta je současně stejnojmennou provincií v regionu Lombardie a leží ve stínu Alp v severní Itálii.

Tento vinařský region produkuje sice méně vína než sousední Piemont, Benátsko nebo Emilia Romagna, avšak v jeho konzumaci se řadí na přední místo v zemi. Své jméno získal podle kmene Lombardů, původně nazývaných Longobardů neboli Langobardů, kteří se pyšnili dlouhými plnovousy. Ti do severní Lombardie vtrhli v 6. století z území dnešního Německa a Maďarska.

Oblast vinařské zóny Valcalepio se rozkládá na úpatí Orobských a Bergamských Alp a táhne se přibližně v délce 70 km mezi řekou Addou a jezerem Iseo.

V roce 1977 v ní bylo za účelem podpory a propagace místních vín založeno Consorzio Tutela Valcalepio, jež má sídlo v městečku San Paolo d’Argon, které sdružuje zdejší výrobce, jejichž roční produkce činí zhruba 1,5 milionu lahví. Pod označením Valcalepio DOC se na trh uvádějí pouze čtyři druhy vín:  Valcalepio Bianco, Valcalepio Rosso, Valcalepio Rosso Riserva a Valcalepio Moscato Passito.

 

Pro výrobu bílých vín se zde pěstují odrůdy Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco a Incrocio Manzoni, zatímco pro červená vína pak již zmíněné bordeauxské kultivary Merlot a Cabernet Sauvignon, ale také Franconia (což je místní název pro Frankovku) a Moscato Scanzo a Moscato Gandosso. Pod patronáží a ostřížím zrakem mezinárodní organizace O.I.V. (Organisation de la Vigne et du Vin) se sídlem v Paříži, která monitoruje veškeré dění okolo révy vinné a vín ve všech vinařských zemích světa, byla v roce 2005 vybrána právě oblast Valcalepio jako dějiště pro novou mezinárodní soutěž vín vyrobených na bázi těchto dvou odrůd.

 

Ve dnech 12.-14. října proběhla v provincii Bergamo v pořadí již devatenáctá edice této mezinárodní soutěže vín, která se konala v šarmantní usedlosti Villa Malliana v obci Almenno San Bartolomeo v samém srdci vinařské podoblasti Valcalepio.

Organizátoři soutěže a Consorzio Tutela Valcalepio pozvali do Bergama 45 profesionálních degustátorů, enologů a vinařských publicistů ze 30 zemí světa (Bulharsko, Česká republika, Francie, Gruzie, Chile, Chorvatsko, Japonsko, Jižní Korea, Kolumbie, Kuba, Indie, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Řecko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, USA a Velká Británie), kteří spolu se 34 italskými kolegy ohodnotili 270 přihlášených vzorků z 22 zemí světa (Argentina, Austrálie, Bosna a Herzegovina, Brazílie, Bulharsko, Česká republika, Francie, Chile, Chorvatsko, Itálie, Jižní Afrika, Maďarsko, Německo, Rumunsko, Rusko, Řecko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, USA).

 

Podle regulí O.I.V. může být uděleno pouze 30 % medailí, a tak bylo celkem oceněno 81 vín, z toho jedno velkou zlatou medailí a 80 vín si odneslo zlato. Speciální cenu tisku – Premio della Stampa Roberta Vitaliho – získalo 22 vín, z nichž jedna putovala odrůdě Merlot polosuchý výběr z bobulí, viniční trať Kienberg, ročník 2022  z rodinného vinařství Vican u Mikulova

 

Kompletní výsledky a další informace: https://www.emozionidalmondo.it/en/

 

 

 

Text a foto: Helena Baker DipWSET, předsedkyně komise D.

Výsledky 2023