Dvě klisny koně Převalského z Finska jsou již v pražském výběhu

Do Zoo Praha dnes ráno přicestovaly dvě klisny koně Převalského z Finska. Po karanténě v Praze zamíří do Dolního Dobřejova a odtamtud snad do Mongolska. Prozatím jsou obě klisny v širším výběru.

Nové klisny v Praze

„Transport čtyř vybraných klisen do západního Mongolska začne 19. června odpoledne. Pokud mezi nimi budou právě Helmi a Hanna, půjde o první koně Převalského, kteří cestu domů absolvují nejen autem a letadlem, ale také lodí. Z Finska do Německa se totiž přeplavily na trajektu,“ upřesnil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Úspěšný projekt Návrat divokých koní Zoo Praha zahájila v roce 2011, od té doby ve spolupráci s Armádou ČR přepravila do Gobi celkem 27 koní Převalského a další čtyři uvnitř Mongolska. Řada z nich se již začala v nových podmínkách rozmnožovat. Na financování letošního transportu se má podílet i Zoo Helsinky.

Klisna koně Převalského Hanna

 


Kůň Převalského

(Equus przewalskii, Poliakov, 1881) neboli kertak] (někdy psáno kertag) je jediný do současnosti přeživší divoce žijící druh koně. Dnes už se s ním nesetkáváme téměř nikde jinde než v zoologických zahradách, mj. v Praze. Snaha navrátit koně Převalského zpět do volné přírody v Mongolsku, původní oblasti rozšíření těchto koní, započalo na konci 80. let. Jejich první transport do Mongolska se uskutečnil v červnu 1992 a od roku 2011 Zoo Praha samostatně organizuje transporty do západního Mongolska. Další koně byly do Mongolska převezeni naposledy v červnu 2017.

Kůň Převalského žije v soudružných dlouhodobých stádech, která cestují do velkých vzdáleností vyhledávat potravní zdroje – trávu, listy a pupeny. Typické stádo vede starší klisna a jsou v něm ještě 2–4 další klisny, jejich mláďata a jeden hřebec, který se pohybuje na okraji stáda. Po březosti trvající 333–345 dní se rodí jedno hříbě.

zdroj : wikipedia.org a Zoo Praha


Foto 1: Do Zoo Praha dnes ráno přicestovaly dvě klisny  z Finska. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Foto 2: Klisny  Helmi a Hanna jsou v širším výběru pro transport do Mongolska. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.