Dolnolučanský tunel projde rekonstrukcí

Správa železnic vypsala zakázku na zpracovatele záměru projektu rekonstrukce 82 metrů dlouhého Dolnolučanského tunelu na trati Liberec – Tanvald. Prvotním úkolem vítězného uchazeče bude posouzení variant rozsahu a metod sanace této stavby. Tendr zahrnuje také vyhotovení doprovodných dokumentací – pro stavební povolení, projektové dokumentace pro provádění stavby a výkon autorského dozoru.
Jednou z variant je komplexní rekonstrukce ostění tunelu včetně izolace a rubové drenáže, zřízení postranních odvodňovacích stok a obnova obou portálů tunelu včetně navazujících křídel. Nově také dojde ke zřízení tunelových výklenků pro zajištění bezpečnosti železniční dopravy. Součástí projektu bude také pokládka kabelizace v nové poloze.

Zdroj : https://www.mapotic.com/


Součástí projektu je také rekonstrukce dvou propustků, které převádí vodu z oblasti nad tunelem mimo železniční těleso a jsou nezbytné pro zajištění funkčního odvodnění železniční tratě.


Předpokládané celkové investiční náklady stavby činí 90 milionů korun. Realizace je zatím předběžně plánovaná v letech 2023 až 2024.

titulní ilustrační foto