Do fotbalového nebe odešel Jiří ČADEK

Celou svou ligovou kariéru spojil s Duklou Praha (dříve ÚDA Praha), do níž ho v roce 1954 přivedl z Čakovic Karel Kolský, který ho postavil na místo stopera a Čadek se na tomto postu časem vypracoval v obránce světové úrovně. Celkem za Duklu Praha sehrál 331 ligových utkání. Nevstřelil v nich sice ani jednu branku, ale 7x získal titul mistra republiky (1956, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964, 1966) a třikrát Československý pohár (1961, 1965, 1966). V Poháru mistrů evropských zemí nastoupil ve 32 utkáních a v Poháru vítězů pohárů 5x. Za čs. reprezentaci pak odehrál 3 zápasy, z toho jeden na světovém šampionátu ve Švédsku.

 

Čadek měl přezdívku Čára, ale také Pecháček, protože měl mimořádnou smůlu na vlastní góly, nešťastné teče a penaltové fauly v pokutovém území. Do historie se zapsal mnoha způsoby. V ligových zápasech nedal jediný gól. Ovšem jeho vlastňáky byly legendární. Nejkurióznější vlastní gól zaznamenal zřejmě během svého druhého reprezentačního startu, v přátelském utkání s Německem. Třeba z roku 1958 v utkání na Strahově s tehdy Západním Německem. Gólman Imrich Stacho chytil míč a poklepával s ním o trávník.

Nešťastně trefil Čadkovu patu, a byl z toho gól. Přesto nakonec Československo v zápase vyhrálo 3:2.

„Jirka dostal jednou ‚jesle‘, z nichž padl gól. Koukali jsme na něj vyčítavě. Čára, jak jsme mu říkali, zkoušel, jak mu mohl míč projít mezi nohama, a nevěřícně, s nešťastným výrazem, kroutil hlavou. To se na něj nedalo ani zlobit, jen se každý otočil, aby nebylo vidět, že se směje. Ale Jirka je skvělý chlap, a také těžko prostupný pilíř obrany,“ zavzpomínal pro časopis Duklasport 4/2020 s úsměvem Čadkův bývalý spoluhráč Ivo Urban.

 

V roce 1971 Jiří Čadek ukončil fotbalovou kariéru, a stal se vedoucím správy stadionu na Julisce.

Řadu let pak ještě předával své bohaté fotbalové zkušenosti žákům Dukly jako jejich trenér a dlouhá léta se pravidelně účastnil setkání bývalých hráčů Dukly. V roce 2006 bylo Jiřímu Čadkovi uděleno čestné občanství Vinoře a v roce 2009 byl v internetovém hlasování fanoušků zvolen členem Hvězdné XI Dukly Praha.

 

„Náš fotbalový areál ve Vinoři jsem pojmenoval na areál Jiřího Čadka a vysadili jsme tam několik stromů s cedulkami – jeden je strom Jirky Čadka – a hned vedle něj – mám strom i já, napsal bývalý starosta Vinoře František Švarc, který v poslední době každý týden navštěvoval Čadka ve Vlčím máku ÚVN v Praze. „Vloni 7. prosince bylo Jirkovi 85 let a od Dukly dostal dres s tímto číslem. Měl ho na pokoji před sebou na očích a nespouštěl z něj až do 16. prosince zrak. Dres s číslem 86 jsem mu už donést nestihl. “

Poslední rozloučení se koná 22. 12. ve Vinoři. Čest jeho památce.

 

Foto: archiv Ivany Roháčkové