Divadelnice z Prahy oslaví v dubnu 100 let

Zatímco Anna Štemberová oslaví stovku, dům, ve kterém bydlí funguje pro aktivní seniory 9 let. Slovo aktivní a soběstačné je přitom důležité – právě taková je i paní Anna, která hraje v seniorském divadle, zpívá a věnuje se angličtině, němčině i cvičení. Rezidence RoSa nabízí bydlení seniorům, kteří chtějí mít své soukromí, ale zároveň se cítit v bezpečí a smysluplně využívat svůj volný čas v prostorách Centra RoSa. To slouží nejen místním obyvatelům, ale také lidem z okolí – zavítalo jich do něj už více než devět tisíc. V Praze je přitom podobných zařízení stále nedostatek. Seniorů přibývá, jen v prosinci 2023 žilo v Praze 200 lidí, kterým je sto a více let.

„Délka dožití se prodlužuje, a i když často mluvíme o sklonku života, můžou to být aktivní léta, devět let zkušeností nám ukazuje, že v každém věku je co předávat a paní Anna je toho důkazem. Občas se přiznám, že inspiraci hledám právě u těch, co se dožívají vysokého věku, a přitom hýří optimismem, nadějí a aktivním přístupem k životu. V RoSe máme jedno heslo, není nic vzácnějšího než obohacující setkání a jsem ráda, že jsem měla to štěstí potkat se s mnoha lidmi zanechávající v nás stopu.  Aktivní stárnutí se snažíme podpořit aktivitami organizovanými Centrem RoSa, ale i tím, že bydlení v RoSe je podporující, nicméně zachovává svobodu rozhodnutí,“ říká Anna Ježková, zakladatelka Rezidence a Centra RoSa.

Komunitní dům pro seniory Rezidence RoSa oslaví 9. rok, Centrem RoSa prošlo už 9 tisíc seniorů

Anna Štemberová se narodila 16. dubna 1924. Zažila II. světovou válku a prošla si nuceným nasazením v Německu. S manželem byla 51 let. Narodily se jí dvě dcery, dnes má pět vnoučat a pět pravnuků. V důchodu je přes čtyřicet let, naposledy pracovala v bance. Jak sama říká, nedokáže nic nedělat, absolvovala také Univerzitu třetího věku. Do RoSy se rozhodla jít, když už cítila, že na některé věci sama nestačí. Pochvaluje si bydlení, program i to, že má blízko cukrárnu, protože sladké miluje. Ráda čte, luští křížovky a na počítači si hledá, co objednat k obědu. Jak prozradila, těší se každý den na něco, jakmile vstane na snídani, pak už zase na oběd…

„Nejdůležitější je, aby byl člověk zdravý a měl dobrou mysl. Jak to mám tady na světě vyměřené, tak dlouho tu budu, tyhle poměry už neovlivním. Ale především pracovat, pomáhat druhým, a hlavně udržovat styk s rodinou. Mám výhodu, že se o mě starají dcery i jejich partneři. Soudržnost s rodinou, to je moc důležité,“ říká Anna Štemberová, obyvatelka Rezidence RoSa. 25. dubna oslaví spolu s Rezidencí RoSa deváté výročí.

Rezidence a Centrum RoSa v Praze slouží seniorům od roku 2015. Nabízí byty adaptované potřebám seniorů o velikostech 1kk až 3kk. RoSa je kombinací bezpečného bydlení a zároveň důrazu na soukromí a možnosti využití volného času seniorů. V RoSe funguje řada služeb – kadeřnictví, masáže, praktický lékař, fyzioterapeut i obchod a restaurace. V RoSe také existuje první seniorské plnohodnotné divadlo SEN, které má vlastní soubor. Rezidence RoSa má už dva roky sestru – Rezidence RoSa Liberec, která je druhým komunitním domem pro seniory tohoto typu v České republice.

Více informací najdete na www.rezidencerosa.cz a www.centrumrosa.cz.