Dálková pěší trasa Zlatá stezka

Jihočeská centrála cestovního ruchu představí na dvou významných veletrzích cestovního ruchu v Mnichově a Norimberku svou turistickou nabídku, jejímž hlavním tématem bude dálková pěší trasa Zlatá stezka.

Zlatá stezka v Čechách

Vyznačení tras Zlaté stezky v Čechách navazuje na stejnojmennou síť pěších turistických tras  v Bavorsku. Hlavní 660 km dlouhá trasa začíná v Marktredwitz v Horní Falci a končí v Pasově v Dolním Bavorsku. U Neunburgu vorm Wald se dělí na méně obtížnou jižní trasu volně sledující tok Dunaje.  A na obtížnější severní trasu, která vede po vrcholcích německé části Šumavy a zavede turisty  do národního parku Bavorský les.

V rámci jednoho systému páteřní a přístupových značených turistických stezek budou mít pěší turisté šanci prozkoumat nejen horské oblasti na česko-německé hranici – Šumavu a Český les, ale i hlubší vnitrozemí obou regionů. Páteřní trasa na českém území vede z Českých Žlebů na Šumavě  až do Chodové Plané nedaleko Mariánských Lázní.  Využije značené trasy Klubu českých turistů, které budou doplněny o logo stezky, informační tabule a odpočívky.



Systém přeshraničních cest

Oba systémy propojí deset přeshraničních cest, které povedou mimo jiné po historických trasách Zlatých stezek, jimiž se v minulých stoletích dopravovala do českých zemí sůl (bílé zlato). Na stezku  se můžete dostat rovněž po dvou přiváděcích trasách.

Zlatá stezka – Prachatice

Mapa Zlaté stezky

V současné době je připravena nová přehledná mapa Zlaté stezky, která návštěvníky provede jedinečnou krajinou Bavorského a Hornofalckého lesa, jižních Čech a Plzeňského kraje. Připravované webové stránky www.zlatoustezkou.cz pak všem milovníkům pěší turistiky přinesou další informace  o jednotlivých trasách Zlaté stezky, ale i o historii středověkých Zlatých stezek. Samozřejmě to vše v propojení s bavorskými stránkami www.goldsteig-wandern.de.


Zlatá stezka (německy Goldener Steig) je souhrnný název pro systém severo-jižních středověkých obchodních cest, které překračovaly šumavské hvozdy a spojovaly Čechy s Podunajím.Stezka byla v průběhu staletí nazývána „pasovská“, „prachatická“, „česká“ či „solná“. Název Zlatá stezka se objevuje až počátkem 16. století, jako výraz mimořádné výnosnosti obchodu, který po ní probíhal.

Zdroj: Wikipedie