CinemArt se obrátil na soud kvůli porušování autorských práv provozovatelem služby ulož.to a uspěl

Městský soud v Praze 8. prosince 2020 rozhodl usnesením sp. zn. 1 Nc 27/2020 o nařízení předběžného opatření v právní věci týkající se umožnění veřejného zpřístupňování digitálních souborů obsahujících záznam audiovizuálního díla Šarlatán (2020, režie Agnieszka Holland).

Navrhovatelem v této kauze byla společnost CinemArt a výsledkem je předběžné rozhodnutí soudu, které nařizuje jejímu odpůrci, společnosti Uloz.to cloud a.s., povinnost zdržet se po dobu trvání distribuční licence společnosti CinemArt do 20. srpna 2030 umožnění veřejného zpřístupňování digitálních souborů obsahujících záznam audiovizuálního díla Šarlatán, pokud můžou členové veřejnosti v České republice tyto soubory vyhledat zadáním titulu díla ve vyhledávači poskytnutém k tomu veřejnosti odpůrcem. Zjednodušeně řečeno soud akceptoval argumentaci navrhovatele, podle které když dokáže ve vyhledávači služby ulož.to vyhledat film Šarlatán osmileté dítě, musí být schopen film vyhledat ve svém vyhledávači i provozovatel služby, a to případně i za pomoci automatizovaných nebo částečně automatizovaných prostředků.

Soud tak vyhověl společnosti CinemArt, která se na soud v této věci obrátila v situaci, kdy firma Uloz.to cloud a.s. poskytovala od okamžiku zahájení online distribuce trvalé kopie filmu Šarlatán komukoliv volně ke stažení zdarma nebo za poplatek za rychlejší stahování. CinemArt je výhradním distributorem tohoto filmu, který byl neoprávněně zveřejněn právě na serveru uloz.to. Díky vydání tohoto předběžného opatření je žalovaný s okamžitou platností povinen zdržet se činnosti, na základě které dochází k porušování autorských práv, ještě před podáním samotné žaloby a po celou dobu soudního řízení až do doby vydání soudního rozhodnutí. Jsme rádi, že společnost Uloz.to cloud a.s. se k problému postavila čelem a rozhodla se předběžnému opatření vyhovět, takže nyní není film Šarlatán ve službě v běžných audiovizuálních formátech dostupný.

Toto rozhodnutí, které považujeme za přelom ve vleklých sporech nejen s touto firmou, může pozitivně ovlivnit situaci ve věci ochrany autorských práv a změnit tak i atmosféru ve velké části veřejnosti, kdy je tento typ porušování autorských práv považován za běžnou a relativně tolerovanou činnost. Významná část veřejnosti se dokonce mylně domnívá, že platby společnosti Uloz.to cloud a.s. jsou platbami, z nichž tato společnost platí podíl tvůrcům, jejichž práci tato společnost veřejnosti prodává.

V době kdy jsou nové české filmy k dispozici na legálních platformách v ceně nižší, než kolik stojí krabička cigaret, není důvod je šířit  nelegálně. Každý koupený snímek navíc pomáhá celému filmovému průmyslu, tak těžce zasaženému koronavirem,“ uvedl Marek Jeníček, ředitel společnosti CinemArt.