Český Siemens udělil po dvacáté Ceny Wernera von Siemense.



Na slavnostním večeru v Betlémské kapli převzalo 25 nejlepších mladých vědců, studentů a pedagogů ceny v sedmi kategoriích. Kromě ocenění v podobě bronzové medaile z dílny Zdeňka Kolářského si vítězové rozdělili finanční odměny v celkové výši 1 milion korun.

  O soutěži

Cena Wernera von Siemense letos slaví 20. let od založení, během nichž podpořila firma Siemens 344 vědců a na odměnách rozdělila již přes10 milionů korun. Cena Wernera von Siemense se koná ve spolupráci s předními českými univerzitami a Akademií věd ČR, pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy a ministra průmyslu a obchodu. Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií patří mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v České republice. Do 20. ročníku soutěže, která oceňuje práce z oblasti technických a přírodovědných oborů se letos přihlásilo rekordních 481 soutěžících. Mezi vítězi bylo 28 % žen. 

Čtvrtá průmyslová revoluce

 „Čtvrtá průmyslová revoluce, která dramaticky mění dnešní svět, žije ze znalostí a vědomostí. Proto potřebujeme, aby současně probíhala revoluce vzdělávání. V této oblasti musí spojit síly všichni: vláda, akademická obec, firmy. Věřím, že Cena Wernera von Siemense je důkazem toho, že spolupráce, partnerství a sdílení vizí a hodnot mohou zásadním způsobem přispět k tomu, aby v České republice rostl počet mladých lidí se zájmem o technické a přírodovědné obory. Díky nim naše země plně využije příležitostí, které čtvrtá průmyslová revoluce přináší, „řekl generální ředitel Siemens Česká republika, Ing. Eduard Palíšek, Ph.D.

Slova předsedkyně

Předsedkyně Akademie věd České republiky, prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. dodala: „Velmi oceňuji společnost Siemens, že se dlouhodobě věnuje nejen podpoře vědy a výzkumu, ale také jejich medializaci a popularizaci. Soutěž o Cenu Wernera von Siemense každoročně ukazuje, že v oblasti vědy a výzkumu má jak Akademie věd, tak i vysoké školy co nabídnout. Oceněné práce pokrývají širokou škálu výzkumu od oblasti výzkumu základního až k průmyslovému výzkumu a vývoji; ukazují tak širokou základnu výzkumu v České republice a jeho potenciál. Vážíme si proto práce společnosti Siemens i v této oblasti, která motivuje především studenty významných technických a přírodovědných univerzit a přispívá tak významně k našemu společnému cíli.“

Vítězové z řad vědců i studentů

Vítězové jednotlivých kategorií   

  Jako již tradičně se nejvíce soutěžících přihlásilo v kategoriích o nejlepší diplomovou a disertační práci. Ocenění si zde odnesli: Martin Gajarský (Masarykova univerzita) za nejlepší diplomovou práci, jejíž zásadní význam spočívá v objevu nového strukturního motivu DNA a poukázání na nové principy skládaní sekvencí DNA.

Kateřina Holá (Univerzita Palackého v Olomouci) za nejlepší disertační práci, v níž do značné míry přispěla k objevu prvního 2 D „organického“ magnetu založeného na funkcionalizovaném grafenu a také k řešení dlouhodobé výzvy v oblasti uhlíkových kvantových teček. Tyto tečky se využívají pro zobrazování buněk, nádorových tkání nebo ke sklízení energie pro technické aplikace, jako je štěpení vody nebo pro solární články. Práce Kateřiny Holé také získala zvláštní ocenění za nejlepší disertační práci napsanou ženou . Cenu český Siemens udělil již po páté v rámci podpory diverzity ve vědě. Ocenění za překonávání překážek při studiu získala Tereza Pařilová (Masarykova univerzita), která dokázala díky své houževnatosti a přístupu překonat těžké komplikace spojené se svým chronickým onemocněním a dosáhla mimořádných výsledků v magisterském a doktorském studium oboru Informatika. 

Jednotlivé kategorie

  V kategorii o nejvýznamnější výsledek vývoje a inovace byl oceněn tým Václava Navrátila (AV ČR, Ústav Organické Chemie a Biochemie). Tým vyvinul novou metodu vhodnou pro in vitro diagnostiku a objevování biologicky aktivních látek. Ty se mohou stát základem nových léků s názvem DIANA. Metoda DIANA detekuje enzymy v lidských vzorcích s mnohem vyšší citlivostí než současné metody. Velký potenciál nové metody DIANA spočívá právě v jejím použití pro hledání a vývoj nových molekul, které budou sloužit jako základ vývoje nových léčiv. Metoda byla v loňském roce publikována v prestižním časopisu Nucleic Acids Research. Byla podána mezinárodní patentová přihláška a podepsána licenční smlouva na využití vynálezu s jednou z nejvýznamnějších amerických univerzit a s významnou globální farmaceutickou firmou.

Základní výzkum

Za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu si cenu odnesl tým Jiřího Čejky (AV ČR a Přírodovědecká fakulta UK), který objevil a popsal novou metodu přípravy tzv. zeolitů, původně přírodních minerálů, které jsou dnes vyráběny synteticky. Ty v současné době představují nejdůležitější průmyslové katalyzátory s využitím při zpracování ropy, v petrochemii, přípravě speciálních chemikálií a ochraně životního prostředí. Velkou výhodou je jejich nezávadnost vůči životnímu prostředí. Uplatňují se také v adsorpčních procesech, zemědělství nebo medicíně a v minulosti nahradily třeba škodlivé fosforečnany v pracích prášcích. Zásadní význam objevu spočívá v navržení a potvrzení nového mechanismu syntézy zeolitů s řízenou velikostí pórů. Během let 2013-2017 se týmu podařilo objasnit mechanismus této syntézy a připravit celkem 10 nových typů zeolitů. Ačkoliv teoreticky mohou existovat miliony různých strukturních typů zeolitů, doposud jich bylo připraveno pouze 235.

medaile

Nejlepší pedagog

Cenu pro nejlepšího pedagoga si odnesl prof. Zdeněk Vostracký uznávaný odborník v oblasti elektrotechniky a významný propagátor komplexního inženýrského vzdělávání s více než 50 lety pedagogické praxe. Vyučoval celkem 50 let, nejdříve jako externí pedagog a od roku 1992 jako profesor na Západočeské univerzitě v Plzni. Studentům předává znalosti z odborné inženýrské praxe i z manažerské praxe (25 let ve ŠKODA Plzeň, kde byl předsedou představenstva do roku 1992). A také z akademického prostředí, kdy byl od roku 1998 šest let rektorem Západočeské univerzity v Plzni. Jeho vědecká a odborná činnost je zaměřena na sdružené úlohy z oblasti elektrotechniky vysokého napětí do 400 000 Voltů Spolupracuje i se zahraničními institucemi přednášel ve 13 zemích celého světa. Přínosem Zdeňka Vostrackého v pedagogické činnosti je organizace studia formou projektově orientovaných programů s aktivní účastí studentů na „živých“ projektech. Tím se vytváří synergické efekty a vzájemné poznání studentů, pedagogů a podniků.    

Vystoupení studentů

 V průběhu večera, skvěle moderovanému Jiřím Vejvodou, vystoupilo slovenské PAPER Moon Trio a studenti muzikálového herectví JAMU.  Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými téměř 11 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci, kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby

Jaromír a Věra Hamplovi                       

Foto: archiv fy Siemens



Booking.com