Českou atletiku povede nadále Libor Vahraník a zvolení členové ČAS

Ve Sportovním centru Nymburk probíhá řádná Valná hromada ČAS. Post předsedy Českého atletického svazu obhájil Libor Varhaník, který stojí v čele této organizace od roku 2009 a svou funkci bude vykonávat i v následujících čtyřech letech.

Vizitka staronového předsedy ČAS


Libor Varhaník je rodákem z Kutné hory. V roce 2005 se stal místopředsedou Českého atletického svazu a od roku 2009 nepřetržitě usedá na křeslo předsednické. V období 1995–2003 byl členem marketingové komise EAA a následně navázal členstvím v soutěžní komisi EAA. V roce 2019 úspěšně kandidoval na post místopředsedy EA a v březnu loňského roku se stal předsedou správní rady pro atletické mistrovství Evropy v Mnichově 2022. Zároveň je také členem Národní rady pro sport a místopředsedou Českého olympijského výboru.

 

Ve Sportovním centru Nymburk proběhla řádná Valná hromada ČAS. Znovuzvoleným předsedou Českého atletického svazu se stal Libor Varhaník.

Libor Varhaník stojí v čele Českého atletického svazu nepřetržitě od roku 2009. V Nymburku byl zvolen již počtvrté v řadě. Tentokrát získal podporu od 148 ze 163 odevzdaných volebních lístků a povede tak českou atletiku v dalším čtyřletém období, tedy do roku 2025. „Těší mě silný mandát, který jsem dnes od delegátů obdržel. Je to pro mě velký závazek, zvláště v tomto složitém období,“ uvedl.

Krátce se také ohlédl za uplynulým čtyřletým cyklem  

„Bylo to z několika hledisek velmi turbulentní období, ať už se jednalo o složitosti s financováním sportu, přechod z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do gesce Národní sportovní agentury nebo silné zasažení celosvětovou pandemickou situací. V uplynulých čtyřech letech jsme měli možnost uspořádat tři významné světové a evropské atletické události. Tou první byl evropský chodecký pohár v Poděbradech 2017. O rok později následoval Kontinentální pohár v Ostravě a v roce 2019 proběhl v Praze Kongres Evropské atletiky. Jsem rád, že česká atletika nadále pokračuje ve své činnosti. Přesto, že se nacházíme ve složitém období, našim členům nechybí apetit a motivace, což dokazuje jejich každodenní odvaha a loajalita,“ ocenil snahu celého českého atletického hnutí.

A jaké jsou budoucí priority staronového předsedy?

„Základem je zajistit restart české atletiky a vrátit se s předpokládaným uvolňováním opatření k tréninku a soutěžím na vrcholové, výkonnostní i amatérské úrovni. Naším cílem je, aby byla atletika nejpraktikovanějším sportem v České republice, protože si myslíme, že k tomu má veškeré předpoklady. Dlouhodobě pracujeme na systému digitalizace Českého atletického svazu. Chceme být otevřenou kredibilitní organizací, která bude udržitelná a umožní rozvoj atletiky pro budoucí generace,“ dodává.

Další zvolení členové ČAS:

  • Místopředseda – Jaroslav Přibáň
  • Místopředseda – Drahoslav Dočkal
  • Předseda Ekonomické komise – Jiří Topinka
  • Předsedkyně Komise mládeže – Jana Sobčíková
  • Předsedou Komise rozhodčích – Jakub Kubálek
  • Předsedkyně Metodické komise – Iveta Rudová
  • Předseda Organizační komise – Ladislav Kňákal
  • Předseda Soutěžní komise – Ondřej Veverka
  • Předseda Dozorčí rady – Martin Nešvera  
  • Členové Dozorčí rady – Pavel Duffek, Ivan Hubáček, Richard Chmelík, Zuzana Marková
  •  Dušan Molitoris, Zdeněk Simon a Renáta Struhalová  
  • Arbitrážní rada – Martina Blažková, Martin Klíma, Josef Macek a Jaroslav Veselý.  

 

Předseda ČAS Libor Varhaník předal titul Čestný člen ČAS Ladislavu Doskočilovi, Jitce Vinduškové a Oldřichu Zvolánkovi.

Foto: ČAS, Tomáš Taubr