České běžkyni těsně unikl olympijský limit. Její premiérový čas je třetí v historii!   

Poprvé šla na start královské vytrvalecké disciplíny. O pouhých devět sekund unikl české běžkyni Moiře Stewartové olympijský limit v maratonu. Při své premiéře na této trati   skončila třetí na otevřeném švýcarském šampionátu na letišti Belp u Bernu. Časem 2:29:39 se ale zařadila na třetí místo historických českých tabulek za rekordmanku Evu Vrabcovou-Nývltovou (2:26:31) a Alenu Peterkovou (2:27:00).

Třetí v České republice

A byl z toho skvělý výkon! Časem 2:29:39 zvládla Moira Stewartová maraton pod dvě a půl hodiny jako třetí Češka po Evě Vrabcové a Aleně Peterkové, v 25 letech ale jasně v nejmladším věku. Jen těch zpropadených devět sekund, které ji ve švýcarském Belpu dělily od olympiády… Pětadvacetiletá Stewartová odsunula z třetí pozice Marcelu Joglovou a její výkon 2:31:29 z prosincového závodu ve Valencii. Joglová se bude znovu pokoušet o limit na olympijské hry v Tokiu za dva týdny. Měla běžet v Hamburku, ale organizátoři musejí kvůli epidemii koronaviru závod přesunout jinam.

V průběhu závodu měla i několik krizí:

„Od 25. kilometru to byl hukot, střídaly se návaly, kdy se mi běželo dobře, pak špatně. Největší krize přišla asi šest kilometrů před cílem, to byla asi ta zeď. Měla jsem gumové nohy, vlekla je za sebou, ale jak na mě brácha houkl, že ještě mám šanci, opřela jsem se do toho, i když jsem mlela z posledního.“

„Jo, je to 9 vteřin od olympiády… Ale nebýt bráchy, tak to mohlo být mnohem víc. Na druhou stranu, je to tak špatné být jen 9 vteřin od naprosté špičky při prvním maratonu?“ Děkovala Stewartová na sociální síti svému bratrovi, který dokončil rovněž svůj první maraton za 2:30:05.

Závod žen vyhrála Etiopanka Helen Bekeleová v čase 2:24:57 před Fabienne Schlumpfovou, která vylepšila švýcarský rekord na 2:26:14. Mezi muži byl nejrychlejší domácí vytrvalec Adrian Lehmann, ale výkonem 2:12:34 zaostal o 64 sekund za olympijským limitem.

Možná přijde i druhý pokus o splnění limitu.

„Asi se o to pokusím, i když jsem původně teď další maraton nechtěla běžet. Ale když už jsem byla tak blízko…Zvažujeme o pokus na maratonu v Praze 30. května,“ dodala česká rekordmanka.

Zdroj: Sport.cz, atletika.cz
foto: Mirko Blaettler