Česká spořitelna dodala speciální brýle pro seniory

Přestože Covid-19 opět uzavřel Česko, Česká spořitelna pomohla zrealizovat řešení, které umožní seniorům vydat se do okolního světa bez obav z nákazy koronavirem. Ve spolupráci se společností Virtual Lab dodala Česká spořitelna do několika pečovatelských zařízení a domovů pro seniory speciální brýle, které na principech virtuální reality přenesou lidi do simulovaného prostředí a umožní jim se i v současné obtížné situaci zabavit se a zrelaxovat.

Senioři jsou v době koronavirové pandemie jednou z nejzranitelnějších skupin. Kromě nezbytné zdravotní a materiální podpory nesmíme zapomínat i na emocionální podporu a zlepšování jejich psychického stavu. Právě proto jsme se v České spořitelně rozhodli v rámci našeho sociálního bankovnictví zafinancovat vybraným organizacím zaměřujícím se na péči o seniory na dva měsíce speciální brýle s virtuální realitou,“ vysvětluje Otto Mach, manažer sociálního bankovnictví České spořitelny.

Mezi organizacemi, jejímž klientům Česká spořitelna zakoupila brýle s virtuální realitou, je Domov Sue Ryder, Sociální služby Praha 9, Diakonie ČCE – středisko v Ostravě, a také sdružení pro pomoc a rozvoj Girasole.

Společnost Virtual Lab vyvinula aplikaci, která dává Domovům pro seniory moderní nástroj k aktivizaci klientů. Využívá se například pro vzpomínkové terapie. „Reakce z Domovů jsou skvělé,“ říká Mirka Čejková, mluvčí společnosti Virtual Lab. „Umožňuje i lidem upoutaným na lůžko užít si pobyt v přírodě, cestovat po světě nebo si zaplavat s delfíny. Někdy jsou klienti odvážnější než personál. V jednom domově, kde se sestřička bála, jak senioři takovou „modernu“ přijmou, ji klientka uklidňovala, že je to takové kino, kde se na chvilku stane součástí svého pohádkového příběhu a že se na to vždycky moc těší,“ vzpomíná Mirka Čejková.

Příznivé reakce na brýle s virtuální realitou potvrzuje i Jarmila Ciprová, aktivizační pracovnice Sociálních služeb Praha 9. „Senioři si zpočátku myslí, že se jedná o brýle, které samy něco dělají. Když se s nimi seznámí, jsou velmi překvapeni,“ říká Jarmila Ciprová. Využívat se je chystá i pro klienty domova seniorů s malou mobilitou. „Mám vytipováno několik klientů, kteří ani neopouštějí svůj pokoj. Těším se, že je alespoň s pomocím brýlí vezmu na procházku a zlepším jim tak náladu,“ říká Jarmila Ciprová.

Další pomoc seniorům poskytne Česká spořitelna díky předvánoční sbírce mezi svými zaměstnanci. Peníze ze sbírky budou použity na videorehabilitační systém Spoteee a hodiny rehabilitace pro klienty Domova Sue Ryder. Systém Spoteee se připojí k rehabilitačnímu přístroji, na kterém klienti domova pro seniory Sue Ryder pravidelně cvičí pod vedením fyzioterapeutů. Klienti tak budou moci během rehabilitace „cestovat“, což mj. podpoří i jejich chuť ke cvičení.