BusLine varuje před hrozícím kolapsem veřejné dopravy

Nová vlna koronaviru akutně ohrožuje zajištění veřejné autobusové dopravy.

V době kritického nedostatku řidičů na pracovním trhu se závazková doprava v ČR dostává kvůli karanténám opakovaně do velkých problémů a hrozí, že brzy nedokáže zajistit všechny linky. Majitel skupiny BusLine žádá o jednání budoucího ministra dopravy, aby pomohl situaci konstruktivně řešit.
Situace se vyhrocuje s příchodem podzimu a kulminací další vlny Covid-19. Ano, řidič MHD i příměstské autobusové dopravy je také v první linii, vystaven dennímu kontaktu s velkým počtem lidí všech věkových skupin. Pokud řidič od cestujících virus chytí, tak spousta kolegů, s nimiž třeba trávil pauzu na vozovně, nebo se kterými se potkal, musí do karantény. Toto nastane z hodiny na hodinu a zajistit, že všechny linky opravdu vyjedou je vzápětí téměř nemožné. Je tak vyřazeno třeba 7 lidí najednou ze střediska, kde pracuje 30 lidí.
Jakub Vyskočil, majitel dopravní skupiny BusLine apeluje:

„Vyzývám všechny odpovědné aktéry, v čele s nastupujícím ministrem dopravy, aby s námi jednali a pomohli nám situaci konstruktivně řešit. Situace je velmi vážná! Nedostatek řidičů může v krátké době ochromit ekonomiku celého státu. Když se lidé nedostanou do práce, ekonomika naší země bude trpět. Tomu je potřeba za každou cenu zabránit, i tak máme všichni potíží víc než dost.“
Jeden z neočkovaných řidičů společnosti BusLine aktuálně leží na jednotce intenzivní péče s těžkým průběhem nemoci Covid-19. „Rád bych vyzval cestující i řidiče k maximální ohleduplnosti, nošení respirátorů uvnitř autobusů, k respektování pravidel a především k tomu, aby se nechali očkovat,“ dodává Jakub Vyskočil.

foto: Jiří Částka, www.MediaFoto