Bronz z mistrovství Evropy řidičů tramvají v Bruselu. DPP má třetí nejlepší evropskou řidičku tramvaje

Praha, 6. května 2019 – Letošní výsledek mistrovství Evropy pro řidiče tramvají, zvaného TRAM-EM, potvrdil, že ženy prostě řídit umí. V Bruselu proběhl v sobotu 4. května 2019 již osmý ročník tohoto šampionátu a dá se říci, že byl rekordní. A to nejen kvůli množství zúčastněných (25 týmů z 21 evropských zemí), ale především díky báječnému umístění českého týmu z Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Ten totiž obsadil krásné 9. místo. Třetí nejlepší evropskou řidičkou tramvaje se navíc stala Nikol Pravdová z DPP.

 

Zúčastnit se mistrovství mohl kterýkoli evropský dopravní podnik, který vyslal smíšený tým skládající se z řidiče a řidičky. Rozmanité disciplíny prověřovaly týmového ducha, dovednosti i rychlost. Soutěž byla založena na každodenních úkolech. Jednou z disciplín bylo například posoudit boční vzdálenost od aut nebo jiných překážek, aby byl zajištěn bezpečný průjezd tramvaje a nedošlo k nehodě. Dále šlo o odhad rychlosti s krytým rychloměrem, cílové brždění, přesné zastavení na místě či populární tramvajový bowling.

Prvenství získali řidiči přímo z Bruselu. Tým pražského dopravního podniku však nezůstával pozadu, a i když měl proti sobě 24 ostřílených konkurenčních týmů, skončil devátý. Na 8. mistrovství Evropy řidičů tramvají TRAM-EM soutěžil smíšený tým DPP ve složení Nikol Pravdová z vozovny Pankrác a Daniel Rašplička z vozovny Motol. Mezi řidičkami dosáhla Nikol na úžasné třetí místo.

Slova řidičky a instruktora

„Na povolání řidičky mě nejvíc baví to, že každý den mohu zažít něco nového. Ráda se také stavím novým výzvám, a tak jsem s účastí na mistrovství neváhala ani chvíli. Tréninku jsem věnovala několik hodin v Praze, i přímo na místě v novějších typech tramvají. Mohu však říct, že neméně důležité jsou v tomto oboru i životní zkušenosti. Když pak člověk dostane ocenění a stojí na bedně, je to nepopsatelné,“ raduje se Nikol Pravdová, řidička tramvaje z DPP.

 „Toto skvělé umístění českého týmu a samotné Nikol dokázalo, že v DPP máme opravdu kvalifikované a šikovné řidiče a řidičky. Při každodenním výkonu povolání dávat kromě jiného také celou cestu pozor jak na vozidla, tak hlavně na chodce, kteří mohou kdykoli vběhnout tramvaji do cesty, není vůbec jednoduchý úkol. Nikol všechno zvládá na výbornou a jsem rád, že toto povolání nachází oblibu i mezi ženami,“ říká Milan Bárta, vedoucí oddělení Výcvik a vzdělávání – Tramvaje.

 

 

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2019 bylo ve vlastnictví společnosti 1 162 autobusů, 865 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2019 celkem 10 930 zaměstnanců, z toho 4 265 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.