Brokař Lipták netrefil jen šest ze 175 terčů. Stal se vicemistrem Evropy   

Devětatřicetiletý Jiří Lipták z brněnské Komety si vystřílel stříbrnou medaili na mistrovství Evropy. V brokové disciplíně trap nejprve v základním závodě trefil všech stopětadvacet terčů a vyrovnal světový rekord. Ve finále pak v poslední sérii udělal pět chyb, v bitvě s Britem Coward-Holleyem prohrál, a má stříbro. I tak byl spokojený.

Před olympiádou je to výborná vzpruha

Střelec Jiří Lipták získal při obhajobě titulu na mistrovství Evropy v trapu stříbrnou medaili. Ve finále v Osijeku ho porazil jen Brit Matthew Coward-Holley, který trefil 47 terčů. Devětatřicetiletý český reprezentant měl o tři přesné zásahy méně. Juniorka Zina Hrdličková vybojovala ve stejné disciplíně o den dříve bronz.

Základní závod vyhrál vyrovnáním světového rekord, trefil jste všech 125 terčů

V Osijeku začal Lipták bezchybnou kvalifikací, v níž jako jediný sestřelil všech 125 terčů. „Kvalifikovat se do finále ve světovém rekordu je třešnička na dortu,“ uvedl Lipták v tiskové zprávě. Vyšlo mi to parádně, víc terčů trefit nešlo. Je to jako byste zatloukal stopětadvacet hřebíků a všechny musel trefit přesně na hlavičku. To se mi povedlo,“ smál se Lipták.

Ve finále minul šest terčů  

„Ve finále se střílí na jednu ránu, druhá možnost není. Po osmi hodinách závodu toho má člověk dost. Sluníčko už také svítilo pod jiným úhlem. V první sérii pětadvaceti finálových ran jsem udělal jednu chybu, Brit dvě. Jenže ve druhé už to bylo horší, chyb jsem udělal hned pět, on jedinou… Když zůstanu u těch hřebíků, šest jsem jich ve finále na hlavičku netrefil. Měl jsem pocit, jako bych už na ně koukal jedním okem. Ale jsem spokojený, prohrál jsem s jediným borcem, stříbro beru jako velký úspěch,“ objasňoval Lipták.

K účasti ve finále měl blízko i Jan Borkovec, kterého dělila jedna úspěšná rána od rozstřelu o jedno z šesti míst v bojích o medaile. V soutěži obsadil jedenáctou příčku.

Lipták obhajoval zlato z předloňského šampionátu v Lonatu, protože loni se plánované mistrovství Evropy ve francouzském Chateauroux kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo.  Z kontinentálního šampionátu už má stříbro z roku 2012 a také dva bronzy. Dvakrát třetí byl i na mistrovství světa a vyhrál dva závody Světového poháru. Na olympijských hrách dosud startoval jen v roce 2012 v Londýně, kde skončil osmnáctý.

Foto: Iva Roháčková a Czech Shooting News