Biker Cink v Brně vyhrál přesvědčivě

Týden po startu Českého poháru MTB na šumavském Zadově pokračoval dnes prestižní seriál v cross country v Brně.  Vedle nejlepších českých bikerů přijela opět velice kvalitní konkurence ze zahraničí. Závod žen vyhrála Estonka Janika Loivová, před Jitkou Čábelickou. Mužům jasně dominoval Ondřej Cink. 

Největší favorit závodu Cink šel hned po startu do vedení a s bezpečným náskokem tam vydržel až do cíle. S odstupem za ním byl Jan Vastl a chilský jezdec Martin Vidaurre Kossmann. Ti spolu jezdili dvě třetiny závodu, ale pak mladý Chilan dokázal zrychlit, Vastla setřásl a dojel si jasně pro stříbrný stupeň.

„Od začátku jsem zkoušel jet na plný plyn. I v závodech Světového poháru se tak musí jet, protože jinak není šance na dobrý výsledek. Počítal jsem však s tím, že si vytvořím větší náskok, ale dvojice pronásledovatelů na mě vytvořila tlak. Jsem rád, že mi vyšla tato taktika a cítím, že formu mám dobrou,“ zdůraznil Ondřej Cink.

Na čtvrtém místě se držel prakticky celý závod Cinkův týmový kolega Bartłomiej Wawak z Polska. O další místa bojovala trojice Jan Škarnitzl, Jan Zatloukal a Lukáš Kobes, který však ze souboje vypadl v předposledním okruhu. Do něj vjížděli Škarnitzl a Zatloukal těsně za sebou, ale po pádu Zatloukala bylo o první šestce rozhodnuto.

Tak jako na Zadově odstartovala v závodě žen velmi dobře dvaatřicetiletá Čábelická, ale stejně jako na Šumavě se i dnes musela nakonec spokojit s druhým místem. Ve druhém kole se na nejlepší českou bikerku dotáhla o rok starší Estonka Janika Loivová a v dalším okruhu ji odjela a následně svůj náskok navyšovala.

To však již na trati nebyla Tereza Tvarůžková, která v úvodu závodu měla pád a skončila v nemocnici. Velice podařený závod jela Adéla Holubová, která si třetím místem zajistila prvenství mezi závodnicemi U23 a vybojovala svůj nejlepší výsledek v kariéře.

„Myslím, že z mé strany to bylo podobné jako na Zadově. Sice jiná trať, ale opět skvělý začátek závodu. V průběhu jsme pak jezdily spolu s Janikou, ale ve třetím kole nastoupila, získala pár metrů k dobru a já ji již nedostihla. Nyní si trochu odpočinu a pak se již budu připravovat na další závod SP v Leogangu, který se jede za čtrnáct dnů,“ řekla Jitka Čábelická.

 

Výsledky:

Muži:

  1. Cink (Kross Orlen Cycling Team) 1:28:01, 2. Kossmann (Chile) +46, 3. Vastl (Maloja Pushbikers MTB) +1:09, 4. Wawak (Pol.) +2:49, 5. Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) +3:06, 6. Zatloukal (Nutrend Specialized Racing) +3:19

Ženy:

  1. Loivová (Est.) 1:19:17, 2. Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +1:08, 3. Holubová (kola-bbm.cz) +1:53, 4. Buzsakiová (Maď./SVS Pro Team) +2:04, 5. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) +2:48, 6. Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling) +3:10.

Junioři:

  1. Schehl 1:09:03, 2. Eder (oba Něm.) +3, 3. Konečný (Nutrend Specialized Racing) +1:29, 4. Stránský (Brilon Racing Team MB) +2:08, 5. Jech (ADASTRA Cycling Team) +2:34, 6. Doležal (Brilon Racing Team MB) +2:35.

Juniorky:

  1. Lippová (Něm.) 1:08:12, 2. Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +25, 3. Spěšná (MS BIKE Academy racing) +2:23, 4. Morgenová (Braz.) +4:05, 5. Hojková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +5:02, 6. Pleskačová (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +6:00.

Kadeti:

1.Novotný 44:36, 2. Elbardi (oba Dukla Praha) +8, 3. Šumpík (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +35.

Kadetky:

  1. Grzegorzewská (Pol.) 25:50, 2. Dušková (TJ Sokol Plavy) +8, 3. Pernická (BIKE Pro Racing) +48.

Zdroj: Český svaz cyklistiky

Foto: Jiří Greif a Robin Nevřala Photography