Běh pro válečné veterány okolo republiky

V sobotu, symbolicky v 8.05 hodin 8. května – v den, kdy si připomínáme 76. výročí ukončení druhé světové války odstartuje celoarmádní charitativní běh na podporu válečných veteránů a Vojenského fondu solidarity (VFS) s názvem „Běh pro válečné veterány okolo republiky“. Do akce, která potrvá až do 25. května, jsou zapojeny více než dvě desítky útvarů a zařízení resortu MO. Hlavním cílem akce je připomínat vojenské tradice a válečné veterány jako nositele těchto tradic a morálních hodnot.

 

Původní záměr organizátorů bylo symbolicky běžet po českých hranicích a uběhnout štafetově 1 800 km. Kvůli šíření nemoci covid-19 však z původního plánu sešlo a vojáci poběží, stejně jako v loňském roce, na svých útvarech a v jejich okolí.

„Nechtěli jsme to vzdát. Z akce se vytvořila krásná tradice, kterou chceme udržet,“ uvedl hlavní organizátor běhu nadpraporčík Pavel Eigl z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.

 

Patronát nad během převzala předsedkyně VFS brigádní generálka Lenka Šmerdová: „V loňském roce se celorepublikový formát akce Běh pro válečné veterány okolo republiky uskutečnil poprvé a jsem ráda, že jej letos pořádáme znovu. Nápad podpořit VFS tímto způsobem vzešel od samotných vojáků. Je skvělé, že táhneme za jeden provaz a že si pomáháme. Srdečně zvu všechny příznivce pohybu, vojáky i veřejnost. Společně poběžíme na pomoc vojákům, kteří se ocitli v těžké životní situaci.“

Projektu charitativního běhu se může zúčastnit každý

Podpořit ho můžete stažením aplikace Pomáhej pohybem, generovat v ní body pohybovou aktivitou a ty pak přidělit tomuto konkrétnímu projektu, kde se promění na peníze.

PROJEKT NADACE ČEZ S NÁZVEM CHARITATIVNÍ BĚH

Nadace ČEZ schválila projekt s názvem CHARITATIVNÍ BĚH na podporu Vojenského fondu solidarity v rámci celoarmádní charitativní akce Běh pro válečné veterány 2021. V rámci tohoto projektu je možné získat finanční příspěvek ve výši 100 000,- Kč. Ve spolupráci s Vojenským fondem solidarity chceme pomoci vojákům, kteří se bez vlastního zavinění ocitli v tíživé životní situaci. Cesta k získání peněz je jednoduchá:

Ve svém soukromém mobilním telefonu si naistalujte prostřednictvím appstore či google play aplikaci Nadace ČEZ – Pomáhej pohybem.