Basketbalistky USK Praha vyhrály úplně všechny zápasy letošní domácí sezóny a pojedenácté v řadě slaví ligový titul

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly rekordní 15. titul v samostatné české lize a překonaly Žabiny Brno. Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové ve třetím finálovém utkání vyhrály doma nad Hradcem Králové 105:66 a ovládly sérii 3:0 na zápasy. V soutěži triumfovaly pojedenácté v řadě, Žabinám se to povedlo třináctkrát za sebou. V součtu s federální ligou se USK vyrovnal s 23 triumfy dalšímu pražskému celku Spartě.

Neporazitelnost už 213 utkání

USK drží v domácí soutěži neporazitelnost už 213 utkání a přemožitelky nepoznal osmou celou sezonu v řadě. Naposledy prohrál ve 3. utkání finále v roce 2013 s Žabinami (tehdy IMOS Brno). Hradecký Sokol vyrovnal stříbrem své největší úspěchy z let 2015 a 2017.

Nejužitečnější hráčkou finálové série byla vyhlášena americká pivotka USK Brionna Jonesová. Ve posledním utkání ovládla střelecké statistiky s 22 body a přidala sedm doskoků.

Východočešky držely krok do 3. minuty, kdy srovnaly stav na 6:6, ale potom následovala čtrnáctibodová šňůra Pražanek. Tu načala kapitánka Kateřina Elhotová, která ji také zakončila dvěma trojkami. Celkem proměnila tři během 169 sekund a rozjela další trhák snížení na 13:20.

Basketbal USK.

Vítězství 105:66 a 15. titul

Náskok USK narostl 55 sekund před koncem prvního poločasu už na rozdíl 28 bodů. Dvouciferný počet měly na kontě už v polovině utkání Jonesová (18 bodů), Elhotová (11) i Tereza Vyoralová (10).

Ve třetí čtvrtině se dvakrát díky Veronice Voráčkové a jednou díky Anastasiji Kovtunové dostaly Pražanky na rozdíl 30 bodů, nic platné mezitím ve snaze o korekci skóre nebyly hostujícím hráčkám trojky Kláry Marečkové a Simony Fišerové během 35 sekund.

Basketbal USK.

Byl to těžký zápas

„Přišlo mi, že jsme se do toho z těch zápasů s Hradcem nejvíce opřely. Motivace to ukončit v nejkratším čase byla veliká. Nechtěly jsme, abychom se tahaly o malý rozdíl, takže jsem ráda, že to dopadlo takhle. Podle výsledku by se mohlo zdát, že to byl nejlehčí zápas, ale nebyl. Každý s hradeckými holkami byl těžký, protože nevypustí žádnou minutu v zápase a furt se musíme strachovat o to, jestli se nám přibližují, nebo ne,“ uvedla kapitánka Kateřina Elhotová.

Po porážkách o 32 a 33 bodů z prvních dvou duelech bylo brzy jasné, že nejenže bude i po třetím finále svítit na straně USK trojciferné skóre, ale bude to i nejvyšší výhra série.

 

Zdroj: sport.ceskatelevize

Foto: ZVVZ USK Praha