Banánem infuzovaná novinka kolumbijského rumu LA HECHICERA

Již více než tři generace vyrábí rodina Riascos v Kolumbii prvotřídní rumy s nekompromisním důrazem na kvalitu a chuť. La Hechicera [la ečisera], španělský výraz pro čarodějku, je prémiová směs rumů se stářím 12 až 21 let oslavující fascinující kulturu, historii i svůdnou krásu bujarého kolumbijského pobřeží Karibiku. Po úspěšném uvedení rumu La Hechicera Reserva Familiar se nabídka na českém trhu nově rozrůstá o výjimečnou edici výrazného rumu infuzovaného banánem La Hechicera Serie Experimental No. 2 Banana Infused s charakteristickou zářivě modrou pečetí a zdobenou láhví.

La Hechicera Serie Experimental No. 2 je v pořadí druhým rumem z řady Serie Experimental, která měla původně vycházet v ročních limitovaných edicích.

Edice No. 1 zrající v sudech po muškátovém víně i banánová edice No. 2 se u milovníků rumů staly tak populárními, že se rodina Riascos rozhodla je zařadit do stálé nabídky destilerie Casa Santana.

„Tento typ inovace, kterou je Serie Experimental, je součástí neustálé snahy našeho master blendera Giralda Mituoka Kagana vytvářet co nejlepší rumy a zdůrazňovat všestrannost a rozsah značky La Hechicera,“ uvádí Miguel Riascos, generální ředitel a spoluzakladatel značky La Hechicera a dodává: „Za každou úspěšnou směsí se skrývá mnoho směsí, které nikdy nespatří světlo světa, a přestože jsou samy o sobě úžasné, nelze je zopakovat. Přidání naší řady rumů Serie Experimental do stálé nabídky nám umožňuje pokračovat ve sdílení našeho příběhu s našimi zákazníky a spotřebiteli jedinečným způsobem.“

Edice La Hechicera Serie Experimental No. 2 Banana Infused, kterou lze nyní zakoupit i v České republice, je směs 12 až 21letých rumů zrajících v sudech z amerického bílého dubu, infuzovaná vydatným množstvím dužiny z organicky vypěstovaných, fair-trade a non-GMO banánů sušených na slunci. Giraldo Mituoka Kagana, elitní japonsko-kubánský blend master, který v destilerii Casa Santana působí již od roku 2002, se rozhodl propojit vyzrálý rum se sušenými banány tak, aby našel dokonalou rovnováhu chutí. Využil intenzitu tropického ovoce a zároveň zachoval to nejlepší z tradičního kolumbijského rumu. Série No. 2 vzdává hold původnímu řemeslu rodiny Riascos, která se v Kolumbii zabývala pěstováním banánů, než je politické nepokoje a globální nestabilita na konci studené války přivedly k výrobě rumu. Jantarově zbarvený rum má karamelově banánové aroma s tóny tropického pralesního listí, vanilky a sušeného ovoce. Jemná chuť v sobě nese náznaky koření, pomerančového konfitu, slaného karamelu a marcipánu, než přejde ve smyslně dubový závěr s minerálním dozvukem.

 

                                   

Značka La Hechicera byla založena v roce 2012 Miguelem Riascem společně s jeho sestrou Laurou a rodinnou přítelkyní Martamariou Carrillo.

Rodinný příběh cesty k rumu však započal již v 90. letech minulého století Miguelův otec, Miguel Riascos starší, pěstitel banánů, jež se vydal prozkoumávat nové obchodní příležitosti na Kubu. Po 17 po sobě jdoucích cestách mu bylo umožněno spolupracovat s tamními předními výrobci rumu a investovat do vzniku destilerie Casa Santana Ron y Licores, založené v roce 1993 jako nezávislý výrobce rumu ve městě Barranquilla na karibském pobřeží Kolumbie. Na rozdíl od jiných kolumbijských výrobců lihovin, z nichž většina je kontrolována vládou, je Casa Santana nezávislá díky svému umístění ve svobodné zóně Barranquilla (tzv. Zona Franca). Téměř dvě desetiletí poté, co jeho otec začal prodávat rum jako komoditu, objevil Miguel Riascos sudovou tekutinu, která si podle něj „zaslouží úžasnou značku, která bude vyprávět úžasný příběh; příběh naší rodiny a příběh naší země“.

 

Na proces zrání a míchání rumu La Hechicera dohlíží master blender Giraldo Mituoka Kagana. Pod jeho vedením se značka stala jedním z nejlepších rumů na světě. La Hechicera Reserva Familiar, základní řada rumu, se staří systémem solerajedná se o blend 12 až 21letých rumů z kolumbijských a kubánských destilerií. Rum je stařený v malých várkách v jednou použitých sudech z bílého amerického dubu a vyráběný podle tradičních metod bývalých španělských kolonií. Metoda kontinuální destilace přispívá k tomu, že rum La Hechicera je velmi jemný a vybalancovaný, a umožňuje stárnout rumu několik desetiletí, aniž by se stal v sudu příliš agresivním nebo silným