Ve městě potřebujeme více kvalitní zeleně

Ve městě potřebujeme více kvalitní zeleně. Věta, která se opakuje jako mantra, zatímco období sucha a horka jsou stále častější. V českých městech existuje mnoho projektů na výsadbu stromů a stromořadí, tuto snahu však komplikují trubky a kabely, které jsou pod povrch umísťovány bez celkové koncepce, tudíž zabírají spoustu místa a výsadbu nových stromů tak prakticky znemožňují. Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) přišel ve spolupráci s ministerstvy a dalšími institucemi s řešením.

„Někteří správci sítí jsou přesvědčeni, že stromy mohou být vysazovány pouze tam, kde zbylo místo, a že sítě mají vždy přednost. V podstatě za to může jedna jediná norma, kterou nyní máme šanci změnit,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

Norma ČSN 73 6005, která upravuje prostorové vztahy mezi sítěmi v těchto dnech prochází revizí. Jde proto o unikátní příležitost upravit ji tak, aby zeleň měla své právoplatné místo ve městě.

„Spolu s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími jsme navrhli úpravu, která počítá s prostorem nejen pro technickou, ale také pro zelenou infrastrukturu, kterou v ulicích tvoří především zdravé stromy, a která se v blízké budoucnosti stane stejně důležitou, jako rozvody vody, elektřiny, kanalizace nebo internetu,“ dodává Boháč.

Do návrhu k připomínkování se nakonec podařilo implementovat tolik nutná opatření pro stromy. Pokud by se podařilo návrh schválit v navržené formě bez škrtání, tak by to znamenalo velký krok pro obyvatele měst ČR 21. století. Oceňujeme vstřícnost České agentury pro standardizaci (ČAS), která se snaží akceptovat i potřeby dalších zájmových skupin ve veřejném prostranství. Věříme, že se podaří návrh na úpravu normy schválit, protože jen tak umožníme stromům najít důstojné místo k žití ve městě.