Zlínský SPUR uvádí na trh nové varianty nanorespirátorů

Zlínská společnost SPUR uvedla v březnu na trh novou variantu nano respirátoru SPURTEX® třídy FFP2. Nový respirátor má menší velikost a je určený pro ochranu osob s drobnějším obličejem. K dostání je pod označením nanorespirátor SPURTEX® V100 FFP2 NR, velikost M v eshopu výrobce. Do sortimentu byl nově zařazený také nanorespirátor v černém provedení. 

Hlavním důvodem pro vytvoření menší velikosti respirátoru byla potřeba vyjít vstříc zákazníkům s drobnější tváří, kterou mají například ženy, a poskytnout jim tak maximální ochranu při šíření nákazy v době pandemie.  „Dosud se nezohledňovala velikost respirátorů, což může mít dramatický dopad na reálnou ochranu nejen zdravotníků v první linii, ale i široké veřejnosti. I malá štěrbinka mezi respirátorem a obličejem snižuje filtrační účinnost o desítky procent,“ upozornil obchodní manažer značky SPURTEX® David Pospíšil a doplnil jednoduchý příklad: „Přece když zdravotní sestřička potřebuje pracovní obuv, nenafasuje každá stejnou velikost, řekněme třeba boty číslo 43.“

Novinkou v nabídce společnosti SPUR je také nano respirátor SPURTEX® V100 FFP2 v černé barvě. „Reagujeme tak na poptávku našich zákazníků, kteří se o provedení v černé barvě dlouhodobě zajímali, proto jsme se rozhodli poskytnout jim také tuto variantu nano respirátoru,“ uvedl David Pospíšil.

Zmíněné respirátory SPURTEX® ve velikostech „L“ i „M“ mají filtrační efektivitu 98,5 % a díky unikátní nanomembráně vlastní výroby poskytují správnou ochranu dýchacích cest. Jsou vhodné pro všechny, kteří potřebují vyšší stupeň ochrany, tedy i pro zdravotnický personál, chronicky nemocné, rizikové skupiny, alergiky či astmatiky. „Právě rozdílné velikosti a vyztužený ohybatelný okraj nyní umožňují dokonalé přizpůsobení respirátoru tvaru obličeje,“ zdůraznil David Pospíšil.

Nano respirátory je možné používat opakovaně, díky speciální desinfekci SPURTEX® Unisanol, která prodlouží jejich životnost až pětkrát. „Kromě toho, že se lidé chrání kvalitním nano respirátorem české výroby, ušetří tak za nákup několika běžných jednorázových respirátorů, což má příznivý dopad nejen na jejich peněženku, ale přispějí také k ochraně životního prostředí,“ vysvětlil David Pospíšil.

V souvislosti se zavedením vládního opatření o povinnosti nosit respirátory se společnost SPUR rozhodla podpořit občany v regionu a věnovat v závěru února zdarma 50 tisíc nano respirátorů SPURTEX® V100 FFP2 NR CE Statutárnímu městu Zlín a 50 tisíc Zlínskému kraji. „Cítili jsme velkou společenskou zodpovědnost vůči lidem v našem kraji. Pro některé občany není jednoduché si v tak krátkém čase zajistit požadované ochranné prostředky, ať už jsou důvody zdravotní nebo finanční. Jsem rád, že jsme se s panem primátorem Jiřím Korcem i hejtmanem Zlínského kraje Radimem Holišem dohodli a můžeme pomoci našim spoluobčanům,“ uvedl Tomáš Dudák, generální ředitel společnosti SPUR.

Celkově tak od zahájení výroby, včetně spolupráce s nadacemi a charitativními organizacemi, jimiž jsou například Naděje, Armáda spásy nebo nadace Dobrý anděl, daroval SPUR již přes 200 tisíc kusů nanorespirátorů.  Jedním z příjemců daru v podobě respirátorů je také sportovec Tomáš Slavata, který aktivně podporuje děti z problémových poměrů.

„Věříme, že touto cestou přispějeme ke zlepšení stávající situace nejen v českém zdravotnictví, ale také mezi skupinami obyvatel, které by si jinak kvalitní a spolehlivou ochranu nemohli dovolit. Jsme rádi, že dokážeme přenést naše zkušenosti z vývoje nanovláken a zúročit tak ve prospěch ostatních roky tvrdé práce,“ doufá Tomáš Dudák.

V sortimentu má nyní společnost SPUR nejen nano respirátory SPURTEX®, ale také nano roušky NANOS®, které od konce roku nabízí také v potištěné variantě tradičním vzorem cibulák a s veselým potiskem s poníky pro děti. Na přelomu měsíce března a dubna SPUR představit respirátor ochranné třídy FFP3, tzv. fishtype, který zajistí ještě vyšší stupeň ochrany.

Společnost SPUR, a.s. se sídlem ve Zlíně je tradiční rodinná firma, která se zabývá výrobou plastových výrobků již 29 let. Moderní a prosperující společnost vyrostla na základech Zlínského výzkumného ústavu založeného v roce 1934 firmou Baťa. Při výrobě vychází z vlastních výzkumně vývojových aktivit, které odrážejí aktuální trendy a požadavky současného trhu. Od počátku března 2020 zahájila výrobu osobních ochranných pomůcek z vlastní nanotextilie SPURTEX® s momentální měsíční kapacitou 4 miliony kusů. SPUR zaměstnává 245 pracovníků.

Více informací na www.spur.cz a www.eshop.spur.cz