Zahrádkářské práce v listopadu I – zimní ochrana trvalek, výsadba posledních tulipánů, výsev plamének

Než napadne první sníh, je ještě třeba provést poslední zahrádkářské práce předtím, než se budeme moci plně oddat předvánočním přípravám uvnitř domu. Ačkoliv se některé práce v zahradě dají udělat až těsně před příchodem jara, na jiné byste zapomínat neměli. Užijete si posledních chvil v zahradě a také si ušetříte práci v nadcházející sezóně. S čistým svědomím a v klidu se pak budete moci vrhnout na výrobu vánočních dekorací a pečení vánočního cukroví.

Zimní ochrana trvalek

Zatímco některé trvalky zimu přežijí bez problémů, o jiné je třeba se před prvními mrazy řádně postarat. Citlivým trvalkám, ke kterým patří třeba dračík, mnohokvět, rohovec či agastache, chraňte kořenový systém přihrnutím silné vrstvy listí. Na tu ještě naskládejte smrkové nebo jedlové chvojí.

Stonky mnohokvětu je navíc vhodné svázat tak, aby vytvořily stříšku. Tímto způsobem ochráníte střed rostliny před zimní vlhkostí i mrazy. Kolikrát je totiž pro řadu rostlin mnohem větším nebezpečím než mráz právě přílišná vlhkost. Tu nemají rády cibuloviny, rostliny pokryté chloupky a také rostliny původem ze sušších oblastí. Umožněte jim, aby od nich voda mohla volně odtékat.

Také chryzantémy někdy nemusí přečkat zimu. Podobně jako v případě mnohokvětu se tak doporučuje svázat jejich výhony do stříšky (bez krácení). Jelikož chryzantémám také nedělá dobře příliš vlhké stanoviště, klidně je z půdy vyjměte a přesuňte třeba do skleníku nebo k domu.

Výsadba posledních tulipánů

S úderem zimy nastává ale také čas příprav na jaro. Dokud ještě půda není zmrzlá, stále můžeme sázet tulipány. Pokud chcete zkusit zase něco nového, vysaďte si cibulky botanických tulipánů, které vás svými květy potěší už v březnu. K těm patří zejména hybridy Tulipa kaufmanniana jako například Chopin, Corona či Fashion. Botanickým tulipánům svědčí slunné místo, kde je zjara dostatek vlhkosti. V létě naopak potřebují sucho, ke kterému je třeba jim dopomoci kvalitní štěrkovou drenáží.

Výsev plamének do misek

Vysévat teď můžeme i semínka plamének, které získáme třeba právě z odkvetlých květenství – ochmýřená souplodí jich obsahují dostatek, ač neslibují zcela původní barvu. Semínka sázejte až po odstranění jejich ochmýřených přívěsků, a to do výsevného substrátu v miskách. Semínka pak zakryjte velmi tenkou vrstvou půdy (cca 1 cm). Zálivku jim dopřejte jen minimální, abyste je hned neodplavili. Misky se zasazenými semínky poté umístěte do nevytápěného skleníku, ve kterém semínka zjara vzklíčí.

Byt dům zahrada