Vypěstujte si bylinky v bytě

Bylinky se stále více objevují v přírodních lékárničkách, v kuchyních, ale i jako okrasná květina za oknem na parapetu nebo volně rostoucí na zahradách či v parcích. Stále více lidí se vrací k darům přírody a upřednostňuje bylinky před zakoupenými umělými produkty.

Bylinky mají mnoho výhod, které byly už mnohokrát prokázány různými studiemi, pokusy a mnoha výzkumy. Zbaví vás mnoha nemocí, psychických i fyzických neduhů a navíc krásně voní a některé také skvěle chutnají. Některé ve formě čaje či studeného pití, jiné podtrhnou chuť jiného jídla. Pokud i vy toužíte po vlastních voňavých bylinkách a nemáte zahradu, zkuste si je vypěstovat u sebe doma. Poradíme vám, jak na to a také se jistě brzy dočkáte příjemné vůně bylinek ve svém domově.

Začněte v březnu

Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky od semínek, potřebují větší péči. Větší šanci na krásnou bylinku máte se zakoupenou sazeničkou. Pokud máte možnost si bylinku u někoho utrhnout, určitě té šance využijte. Bylinka poroste dál i v květináči. Květináč na bylinky, má více otvorů pro více druhů bylinek, pořídíte v každém zahradnictví, ale postačí vám i obyčejný květináč.

 

Vyberte ideální místo

Zasazené bylinky se nejlépe vyjímají na kuchyňském parapetu s výhledem na jih. Ovšem dařit se jim bude na každém parapetu, jen je nesmíte zapomenout pravidelně zalévat – postačí dvakrát týdně. Velký pozor si však dejte na průvan, ten bylinkám nesvědčí a mohly by vám uvadnout. Bylinkaření není nijak náročné.

Jak správně hnojit?

Na dno květináče dejte trochu říčního písku nebo drobné kamínky. Snížíte tak riziko hnití kořínků bylinek. K zasazení vám postačí obyčejný zahradnický substrát s rašelinou. Ke hnojení bylinek bohatě postačí klasická mulčovací kůra. Uvědomte si, že bylinky budete pravděpodobně konzumovat, proto se vyhněte všem chemickým přísadám

Zdroj: http://zdraveja.cz