Vyhlídku na Červeném kopci v Brně umocní nová rozhledna

Tradice budování rozhleden je v českých zemích stará více než 200 let. V Brně byla v minulém roce otevřena rozhledna Holedná v městské části Brno-Jundrov. Dalším místem, kde by mohla být postavena rozhledna, je Červený kopec. Rada města Brna včera souhlasila, aby se k tomuto projektu vypracoval investiční záměr.

Rozhledna na Červeném kopci

„Červený kopec je jedním z mála míst v Brně, odkud je nádherný výhled na celé město se všemi jeho dominantami. Rádi bychom tuto významnou lokalitu nadále rozvíjeli a zvýšili její atraktivitu. Z tohoto důvodu si necháme vypracovat investiční záměr na výstavbu rozhledny, která by měla být situována v místech nad Kamennou kolonií, v blízkosti ulice Jaroslava Foglara,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Umístění rozhledny se předpokládá v zahrádkářské kolonii, a to na pozemku patřícímu městu Brnu. Pozemek je v současné době nevyužívaný a nachází se na něm pouze náletová zeleň. Přístup na rozhlednu bude možný pouze pro pěší, auta sem budou mít zakázaný vjezd. Součástí záměru bude i vybudování přístupové cesty a sanace blízkého svahu.

„Co se týče samotné rozhledny, ta by měla být vysoká přibližně 20 metrů. Její nosná konstrukce by měla být celodřevěná s tím, že v každém patře budou naučné tabule a fotografie. Ve spodní části bude prostor, kam se mohou návštěvníci schovat v případě nepřízně počasí. Okolí Kamenné kolonie a Červený kopec je vyhledávaným místem odpoledních procházek mnoha Brňanů a rozhledna jistě bude oblíbeným zastavením těchto výprav. Předběžné odhady nám říkají, že by stavba mohla vyjít na 5 až 7 milionů korun. Více budeme znát po vypracování projektové dokumentace,“ upřesnila primátorka.

Červený kopec

Červený kopec je národní přírodní památkou, která se nachází na území centrální městské části Brno-střed. Její čtvrtohorní profil obsahuje asi 20 fosilních půdních vrstev, jež se nepřerušovaně vyvíjí už od doby před asi 2,6 miliony let. Díky tomuto faktu zde vědci pozorují vývoj krajiny, populaci rostlin, zvířat i lidí, kteří zde žili před stovkami tisíc let. Na kopci roste pestrá skladba stromů: akáty, buky, smrky, borovice, lísky, lípy, jasany i javory, navíc jasmín, šípkové keře i černý bez. I proto je tato nenápadná lokalita cílem odborných exkurzí a vědeckého zájmu.