Vůz 208 Rally4 sklízel v roce 2021 úspěchy na mezinárodní úrovni

Vůz 208 Rally4, který se v roce 2021 představil v Evropě a Latinské Americe, se prosadil na všech frontách. Kromě sportovních úspěchů v mnoha zemích přitahuje bestseller Peugeot Sport v zákaznických soutěžích jezdce různých věkových či zájmových skupin, od nadějných talentů až po kategorii „gentleman drivers“.

Peugeot 208 Rally4

  • Při vývoji vozu 208 Rally4 využili technici Peugeot Sport všech svých zkušeností, aby jezdcům nabídli vůz, který splňuje kritéria ceny, výkonu a spolehlivosti, aniž by opomíjel to, co je zakotveno v samotné DNA značky: potěšení z jízdy.
  • Nejznámější francouzský rallyový pohár 208 Rally Cup vyhrál v roce 2021 v závěrečném podniku sezóny, Rallye du Var, Hugo Margaillan. Pětadvacetiletý jezdec si tak zajistil účast na různých podnicích francouzského mistrovství v rallye 2022 ve voze C3 Rally2.
  • Vůz 208 Rally4 zaznamenal velký úspěch i v mnoha evropských zemích, kde se účastní stále kvalitnějších a vyrovnanějších pohárových soutěží. V maďarských závodech spolu celou sezónu bojovali Bendeguz Hangodi a Gergo Szauer a poslední slovo měl nakonec první jmenovaný, který Peugeot 208 Cup Hungary vyhrál. Španělsko a Portugalsko hostily Iberica Cup s kalendářem závodů kombinujícím soutěže na šotolině a asfaltu. Titul získal Alejandro Cachon, který se pětkrát umístil na stupních vítězů – včetně dvou vítězství. V České republice se stal v absolutním pořadí vítězem Peugeot Rally Cupu Dominik Brož s vozem specifikace R2, v kategorii Rally4 vyhrál tradiční dlouholetý účastník českého poháru René Dohnal. V Belux Cupu nakonec získal titul belgický jezdec Gino Bux.
  • Vůz 208 Rally4, vybavený vyspělou technikou Peugeot Sport, se prosadil i na těch nejtěžších tratích, když Andrea Nucita vyhrál italský šampionát 2WD a Thibaud Mazuin získal titul RC4 v Belgii. Španělský jezdec Josep Bassas Mas, který se pravidelně účastní evropského šampionátu ERC3, získal tři vítězství v kategorii 2WD. Carlos Fernandes získal za volantem vozu 208 Rally4 svůj premiérový titul v portugalském mistrovství 2WD. Sarah Rumeauová se ve své první sezóně v motorsportu rozhodla věřit vozu 208 Rally4 a její důvěra byla odměněna, když vyhrála francouzské mistrovství v rallye žen.
  • Vůz 208 Rally4 zazářil také na největších světových rallye WRC. Nezaleknul se ani zimních podmínek včetně sněhu a ledu, kdy s ním Nicolas Latil vyhrál třídu RC4 na Rallye Monte Carlo. Italský jezdec Conti Gian Battista zajistil vozu 208 Rally4 vítězství ve třídě s pohonem dvou kol na Rally Sardegna.
  • Model 208 Rally4, který se prodává v Latinské Americe, kam bylo dodáno více než dvacet kusů, úspěšně prokázal svou spolehlivost na náročných rychlostních zkouškách v Chile, Mexiku a Peru.

 François Wales, ředitel Peugeot Sport

„Vůz 208 Rally4 je výsledkem bohatých zkušeností divize Peugeot Sport v rallye. Navzdory celosvětové zdravotní krizi, která motoristický sport hluboce zasáhla, se našim týmům podařilo vyvinout a dodat náš bestseller do Francie, Evropy a Latinské Ameriky. Model 208 Rally4 se v roce 2021 postavil na start více než 370 rallye po celém světě a zaznamenal nesporný úspěch. Vůz 208 Rally4, který získal titul v kategorii 2WD v řadě zemí a stal se vítězem své kategorie v mnoha mezinárodních soutěžích, prokázal svou spolehlivost na jakémkoli povrchu a vysokou úroveň výkonu, díky níže se prosadil na předních pozicích. Rád bych využil této příležitosti a poblahopřál všem jezdcům, kteří letos slavili úspěchy, ať už to byli talentovaní mladí piloti, zkušení závodníci nebo gentlemen drivers. Spolehlivost a výkonnost vozu 208 Rally4 jsou výsledkem společného úsilí, ve kterém budeme pokračovat i v roce 2022.“

Mayeul Tyl, ředitel Peugeot Racing Shop

 „Model 208 Rally4 se rychle etabloval jako reference ve vysoce konkurenčním prostředí kategorie Rally4 proti velkým hráčům a nyní má téměř 70% podíl na trhu. Jsem skutečně velmi hrdý na to, že naši jezdci dosahují úspěchů v různých šampionátech, kterých se účastní, a to v Evropě i po celém světě.“