Voňavé bylinkové polštářky

Bylinkové polštářky zpříjemní váš spánek a ještě u vás doma navodí kouzelnou atmosféru plnou vůní ze zahrady i lesa. Na výrobě bylinkového polštářku přitom není nic náročného. Vyrobit si ho tak můžete sami doma a darovat ho třeba jako originální dárek pod stromeček.

Originální bylinkové polštářky

Takový bylinkový polštářek dokáže zahnat stres a vůbec napomoci k lepší relaxaci. V obchodech však přijde na příliš mnoho peněz, takže máte o důvod víc, proč si jej vyrobit vlastnoručně. Ideální přitom je použít do polštářku bylinky, které jste si nasbírali a nasušili vy sami.

Bylinky do polštářků

Do bylinkových polštářků se hodí celá řada bylinek. Každá z nich má přitom jiné blahodárné účinky na vaše fyzické i psychické zdraví. Nejoblíbenější bylinkou je levandule. Ta zklidňuje, odhání špatnou náladu a příjemně navodí na spánek. Také majoránka celkově zklidňuje a k tomu ještě pozitivně působí proti nachlazení. Zklidňuje také heřmánek, který i pomáhá při bolestech. Dráždivý kašel a nachlazení pomáhá zahnat bylinná vůně hluchavky. Při kašli a rýmě pomáhá také máta, které navíc zahání splín a zklidňuje zažívání. Blahodárné účinky na lidský organismus má také mateřídouška, sedmikráska, šalvěj a fenykl.

Návod na výrobu bylinkového polštářku

K výrobě bylinkového polštářku budete potřebovat 70 cm bavlny, ze které se zhotoví polštář o velikosti 30 x 30 cm, přičemž si na každé straně nechte část na sešití. Buď bylinky vložíte přímo do polštářku nebo do tzv. voálu o délce 20-30 cm.

Nejprve tedy sešijte čtyři strany polštářku s tím, že na čtvrté straně ponecháte otvor na 5 prstů. Do polštáře pak vložte řádně usušené bylinky (čerstvé by mohly začít plesnivět) volně nebo ve voálu – otvor pak zašijte. Pamatujte také na to, že je lepší vložit do polštářku jen hrst bylinek, protože při větším množství už by výsledná vůně mohla být až nesnesitelně aromatická. Někdy se také doporučuje vyplnit polštářek nejprve PES rounem.