Videokonzultace s lékařem, které bude OZP proplácet, ušetří čas i obavy z přeplněných čekáren

Klienti Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) mají možnost nechat se i po pandemii koronaviru ošetřit přímo ze svého domova prostřednictvím videohovoru.   Pro konzultaci na dálku se smluvním praktickým lékařem nebo lékařem – ambulantním specialistou k tomu obě strany potřebují vhodné zařízení s kamerou, mikrofonem a připojení k internetu.

 

O tom, že osobní návštěvy u lékaře byly pro pacienty v Česku ještě donedávna prioritou, svědčí fakt, že jejich počet byl dokonce dvakrát vyšší, než je v Evropě běžné. To se s příchodem pandemie koronaviru změnilo. Lidé začali zůstávat doma a mnohdy se tak paradoxně vystavili nebezpečí zanedbání svého zdraví. Telemedicína ale umožnila odborné sledování pacientů a přenos lékařských informací na dálku. OZP proto aktivně přistoupila k zařazení nově zavedeného výkonu Telemedicína – videokonzultace vzdáleným přístupem mezi hrazené zdravotní služby a je připravena ho svým smluvním partnerům od 1. července 2020 nasmlouvat. „OZP se dlouhodobě snaží využívat nástroje elektronické komunikace jak v oblasti vlastních služeb, tak v oblasti telemedicíny. Zavedením nového výkonu dáváme lékařům, v případě, že se na tom se svými pacienty dohodnou, možnost poskytovat zdravotní službu i bez přítomnosti pacienta v ordinaci,“ vysvětlil Ing. Radovan Kouřil, generální ředitel OZP.  „Považuji to za první krok na dlouhé cestě k rozvoji telemedicíny, která může výrazně změnit české zdravotnictví,“ dodal Ing. Radovan Kouřil.

 

„Nově zavedený výkon  Telemedicína – videokonzultace vzdáleným přístupem je primárně vhodný pro pacienty s méně závažnými zdravotními problémy nebo pro pacienty s chronickými či opakujícími se obtížemi. Může ale přinést i jistý komfort do života specifické skupině pojištěnců – např. s oslabenou imunitou, onkologicky nemocným nebo pojištěncům z odlehlejších oblastí. Pokud videokonzultace nebude pro zhodnocení stavu dostatečná, lékař kvalifikovaně rozhodne o dalším postupu,“ říká MUDr. Jitka Vojtová, MBA, zdravotní ředitelka OZP.

 

Tento způsob poskytované péče budou moci využívat všichni ambulantní lékaři při distančním kontaktu se svými pacienty, kteří jsou u daného lékaře buď registrováni či jsou v jeho dispenzární péči, nebo u kterých již proběhl přímý osobní kontakt s ošetřujícím lékařem. Výkon není určen pro provedení preventivní prohlídky a nenahrazuje ani telefonickou konzultaci, objednání na vyšetření, oznámení výsledku vyšetření apod. Aby mohl být uhrazen, musí lékař vést podrobný zápis ve zdravotnické dokumentaci pacienta s uvedením důvodu upřednostnění videokonzultace vzdáleným přístupem místo osobní návštěvy, její obsah a výsledek včetně přesného času spojení