Vídeň nakoupí podíly ve firmách a zachrání pracovní místa

Koronakrize postihla i metropoli na modrém Dunaji. Aby byly ekonomické dopady na vídeňské podniky co nejmenší a bylo možné zachránit co nejvíce pracovních míst, rozhodla se Vídeň založit finanční holdingovou společnost. Posláním této společnosti bude dočasně nakoupit podíly ve vídeňských firmách a stabilizovat situaci na pracovním trhu. K dispozici bude mít 50 miliónů euro.

StolzaufWien Beteiligungs GmbH

V boji proti dopadům koronavirové pandemie na ekonomiku a pracovní trh města se Vídeň rozhodla založit finanční holdingovou společnost. Ta umožní nakoupit podíly v důležitých vídeňských firmách, které by současnou situaci bez finanční pomoci nezvládly. K dispozici bude mít finanční holdingová společnost „StolzaufWien BeteiligungsGmbH“ (v překladu finanční holdingová společnost Hrdí na Vídeň) 50 miliónů euro, přičemž 20 miliónů pochází přímo od magistrátu. Zbylých 30 miliónů poskytne Vídeňská hospodářská agentura (Wirtschaftsagentur Wien) a soukromé vídeňské subjekty.

„Dáváme vídeňským firmám, které nyní potřebují pomocnou ruku, k dispozici vlastní kapitál. Cílem je stabilizovat firmy a zachránit pracovní místa“ okomentoval založení holdingové společnosti vídeňský radní pro finance Peter Hanke. Vídeň může prostřednictvím nově založené společnosti získat podíly o maximální výši 20 procent, přičemž finanční strop činí jeden milion eur. Podíl města Vídně u zainteresovaných vídeňských firem je i časově omezen, a to na sedm let. Po uplynutí této doby bude dle magistrátu podíl prodán. Scénáře vstupu i výstupu budou předem dané a jak firmy, tak Vídeň budou znát jejich jasné podmínky.

Jaké firmy budou moci o pomoc požádat, ještě není zcela jasné. Cílovou skupinou jsou však vídeňské podniky, které se sice nyní dostaly kvůli koronavirové krizi do finanční tísně, ale jinak mají dobré vyhlídky. Firmy, kterým by se mohlo dostat pomoci, musí být podle vídeňského magistrátu, součástí vídeňské identity, mít silný význam i mimo hranice města a zaměstnávat relevantní počet zaměstnanců. Výbor, který bude rozhodovat o finanční pomoci, bude složen z expertů, kteří v následujících týdnech mají za úkol představit, jak bude proces schvalování vypadat. Vídeň má ovšem už nyní jasno: pomoc je nezbytná co nejdříve. V polovině května by proto finanční holdingová společnost měla začít se svou operativou.

Nákup podílů prostřednictvím holdingové společnosti je jen jedním z řady komplexních vídeňských opatření. Aktuální seznam je k dispozici na https://coronavirus.wien.gv.at/site/wirtschaft/

 

Foto: © Schaub-Walzer / PID