Vepřová panenka, s níž si šplhnete nejen na začátku školního roku

Prázdniny skončily a s nimi i období, kdy nám ke štěstí stačil opečený buřt, případně lehký salát ze sezónní zeleniny. Hlavně že bylo hezké počasí a kamarádi kolem nás.😉Jsem velký milovník vegetariánských pokrmů, ale občas si nějaké to masíčko s chutí dám. Snažím se dbát na to, aby se zvířata předtím, než skončí na talíři, měla aspoň trochu dobře, a preferuji farmářské a lokální suroviny.

Tentokrát jsem se pustila do vepřové panenky doprovázené houbovým ragú a bramborovo-mrkvovým pyré. Není to žádné gastronomické veledílo, ale pokud to hezky naservírujete, doma vám budou aspoň chvíli zobat z ruky. Tipuju to na 23 minut 37 sekund.😁 Množství vždy záleží na počtu strávníků.😊

Suroviny

Maso

Vepřová panenka

Dobrá slanina

Pepř, sůl, koření

Olivový olej

Sádlo

Houbové ragú

Žampióny/ šťastlivci mohou použít vlastnoručně nasbírané houby

Kvalitní suché bílé víno

Červená cibule

Česnek

Čerstvý tymián

Sůl, bílý pepř

Olivový olej

Bramborovo-mrkvové pyré

Brambory (varný typ C, ale i s béčkem to dáte)

Mrkev

Sůl

Máslo

Postup

Nejdřív si do směsi koření a olivového oleje naložím panenku. Ideální je to přes noc, ale postačuje i několik hodin. Jen je třeba zhruba hodinu před přípravou vydat maso z lednice. Na rozpáleném sádle zatáhnu panenku ze všech stran, nechám chvíli odpočívat a postup zopakuju. Podruhé i s kousky dobré slaniny.

Brambory a mrkev nechám vařit v osolené vodě. Až je vše uvařené, přidám trochu másla a pokusím se zpracovat na co nejjemnější konzistenci.

Troubu rozpálím na 200 – 220 ˚C.

Očištěné/ omyté houby nakrájím na hezké kousky. V hlubší pánvi rozpálím olivový olej a lehce osmahnu cibuli. Přidám houby, čerstvý tymián a prolisovaný česnek a zaliju dobrým suchým bílým vínem. Takovým, které byste nabídli svému nejlepšímu příteli i tchyni – takže žádný krabičák.😁

Do pekáčku s alobalem vložím panenku a na obou stranách peču v rozpálené troubě cca 12 minut, pak asi 2 minuty nechám pod grilem.

Jako „zdravotní odpustek“ jsem připravila polníčkový salát se zálivkou z olivového oleje, vinného octa, čekankového sirupu, soli a bílého pepře.

Na kaši používám „šablonu“, na tence pokrájenou panenku naaranžuji houbové ragú.

Zdroj: svetpodledam.cz