Mateřská znaménka nejen kosmetická vada na kráse

Téměř každého z nás, příroda nadělila znaménkem nebo pihou. Pro jednoho je piha ozdobou, pro druhého nehezký útvar na těle. V případě, že se nám piha nelíbí z estetického důvodu, mění tvar nebo začne krvácet, je vhodné vyhledat specialistu.

Také u mě se vyskytl tento problém. Po letech pravidelného pobytu na slunci se mi udělalo několik znamének. Proto jsem navštívila odborníka v této oblasti primář MUDr. Otu Schütze.

Při návštěvě jeho kliniky se není čeho obávat. Po krátkém vyšetření pan primář posoudil, v jakém stavu se pihy nacházejí a určil způsob odstranění. V mém případě se jednalo pouze o kosmetické vady. Malé útvary mi byly odstraněny bez znecitlivění. Cítila jsem pouhé krátké pálení. Větší pihy se již znecitliví malou injekcí. Následný zákrok je již bezbolestný. Po chvíli je vše hotovo. Odcházela jsem jen s malým omezením: po dobu hojení nenavštěvovat saunu, veřejné bazény a nevystavovat místa po pihách slunci.

Dnes už vím, že se po roce opět na kliniku vrátím a nechám si další pihy zkontrolovat. Tady jako i v jiných případech platí, že prevence je důležitá a ne vždy se jedná jen kosmetické vady.

 

 

Fakta a mýty o pihách a mateřských znaménkách

 

Mýtus – Poraněním mateřského znaménka dochází k větší šanci vzniku rakoviny kůže.

 

Pravda – Tyto teorie nebyl y nikdy prokázány. Když už se tak ale stalo, jednalo se o melanom, jež byl v počátečním stádiu malého nádoru, a již měl založena dceřiná ložiska v těle.

 

Mýtus – Solárium také ovlivní změny na mé kůži.

 

Pravda – Ano, to je pravda. Solária mají na kůži neblahý vliv, zvláště u mladých lidí, kdy se takto riziko rakoviny zvyšuje až dvojnásobně.

 

Mýtus – Jestliže je znaménko „bezbarvé“ není se čeho bát.

 

Pravda – Bezbarvým znaménkům bychom měli věnovat stejnou pozornost, jako těm zabarveným, neboť i bezbarvá znaménka můžou vyvolat rakovinu kůže. Pokud znaménko změnilo barvu, měl by to být signál, abychom navštívili lékaře.

 

Mýtus – Nebezpečná jsou pouze znaménka vyrůstající nad okolní kůži.

 

Pravda – To je sice z části pravda, ale mnohdy jsou více nebezpečná právě plochá. Ve většině případů jsou vyrůstající znaménka jen kosmetický problém, ale z plochého znaménka se stále ještě může vyvinout maligní melanom.

 

Primář MUDr. Ota Schütz

www.zilniklinika.cz