Světový den předčasně narozených dětí si připomínáme 17. 11.

Světový den předčasně narozených dětí se slaví 17. listopadu. Po celém světě se rozsvítí hlavní památky, důležité budovy i divy přírody purpurovou barvou a lidé sdílejí příběhy dětí, které se narodily o několik týdnů nebo dokonce měsíců dříve, než měly.

Světový den předčasně narozených dětí

Předčasně narozené děti jsou děti narozené před ukončeným 37. týdnem těhotenství s porodní váhou nižší než 2,5 kg. Donošené děti se narodí v termínech od 38. do 42. týdne těhotenství. Děti se mohou narodit předčasně, protože nejsou zralé nebo v děloze strádají a trpí určitým nedostatkem.

Počet předčasně narozených dětí každým rokem stoupá, zároveň se zlepšuje odborná lékařská péče. Smyslem Dne předčasně narozených dětí je především upozornit na to, jak je důležité umožnit co nejtěsnější kontakt matky s dítětem.

Světový den předčasně narozených dětí (Prematurity Day) byl stanoven v roce 2010 na 17. listopad. Jeho symbolem je purpurová barva.

Občanské sdružení Nedoklubko

Rodičovské sdružení Nedoklubko poskytuje rodinám předčasně narozených dětí v Česku odborné i laické poradenství již 16 let. Do povědomí se dostal i jeho termín pro nedonošené děti – kulíšci. Dnes je Nedoklubko jedinou organizací věnující se problematice předčasného porodu, kterou podporuje Česká neonatologická společnost.

Více informací naleznete ZDE

Ilustrační foto