Spolupráce českého startupu MANTA se světovým lídrem v oblasti grafových databází s Neo4j® zvýší efektivitu datové analýzy

Česko-americký startup MANTA, který nabízí svým uživatelům ucelený pohled na datové toky uvnitř jejich společnosti, navázal spolupráci s Neo4j®, světovým lídrem v oblasti správy grafových databází. Toto spojení umožní uživatelům MANTY detailnější a rychlejší analýzu stále komplexnější mapy datových toků ve firmě, minimalizaci datových incidentů i datových odstávek a výpadků.

 

MANTA je příkladem českého technologického startupu s celosvětovým úspěchem, který stále posiluje své postavení zejména na americkém trhu. V oblasti datového managementu nabízí unikátní řešení pro analýzu datových toků technologicky založené na využití grafových databází. Datové toky reprezentují znalost o původu dat a o jejich komplexní cestě od okamžiku vzniku až po konečné využití v manažerských či analytických reportech a dalších typech informačních výstupů pro uživatele. Znalost a kontrola datových toků je na jedné straně klíčová pro nastavení důvěry v data, která každý den používáme pro rozhodování, na straně druhé pak pro zajištění efektivního a agilního data operations.

 

„Práce s datovými toky představuje jednu z klíčových výzev pro budoucnost data managementu. Často mluvíme o velkých datech a s nimi spojených problémech, zavíráme ale oči před skutečnou složitostí, kterou jsou miliony výpočtů, datových algoritmů a transformací, kterými musí projít data od okamžiku vzniku do momentu, kdy je v podobě informací konzumujeme a na základě nich se rozhodujeme. Datová prostředí u našich klientů jsou obrovská a mapy datových toku extrémně komplexní a rozsáhlé. Spojení s Neo4j® nám umožňuje posunout výkonnost naší platformy na další úroveň a rozšířit jak možnosti analýzy tak i zobrazení toků dat na libovolné úrovni detailu. Chceme, aby náš systém byl srozumitelný nejen pro datové profesionály, ale aby byl přínosný i pro manažery, kteří ho mohou využít ve svém strategickém rozhodování. Naším cílem je srozumitelně ukázat firmám, jak se jejich data chovají, kudy tečou a jak se po cestě proměňují. Pochopení vazeb přináší jednak možnost optimalizace firemních procesů, zvyšuje dramaticky důvěru v data a jejich kvalitu, a v neposlední řadě výrazně pomáhá při řešení problémů spojených s ochranou osobních (nebo obecně citlivých) údajů (GDPR). To je v poslední době velké téma,“ říká Tomáš Krátký, zakladatel a CEO MANTY.

Tomáš Krátký, zakladatel a CEO MANTY

Ze spojení dvou technologických firem budou profitovat především zákazníci. „Neo4j pomáhá firmám porozumět jejich datům, dát jim smysl – a právě toto máme s MANTOU společné,” říká Matt Connon, viceprezident Neo4j®. „Dnes více než jindy závisí úspěch a konkurenceschopnost firem právě na relevantních datech, jsme v prostředí komplexní a neustálé digitální transformace. MANTA s využitím technologie Neo4j významně rozšiřuje funkcionalitu své platformy analýzy datových toků a nabízí zákazníkům zcela nové cesty a pohledy, díky kterým mohou dělat lepší obchodní rozhodnutí. Zveme je do nového globálního grafového ekosystému.” 

 

Nová technologie významně urychlí proces analýzy datových toků a vytvoření aktuální mapy i pro velmi rozsáhlá datová prostředí, současně také umožní chytřejší a flexibilnější dotazování a analytickou podporu. „Data a práce s nimi je v dnešní době naprosto klíčová pro jakýkoliv byznys, jsou pro organizaci jedním z nejcennějších zdrojů a my je stavíme do širšího kontextu. Datové toky, metadata, DataOps či data governance by se měly stát součástí slovníku každé větší firmy. Díky MANTĚ mohou ušetřit čas i peníze a zvýšit produktivitu datových týmů až o desítky procent,“ doplňuje Tomáš Krátký.

 

I přesto, že se MANTA zaměřuje především na zahraniční trhy a jejími klienty jsou nadnárodní společnosti a korporace, své vývojářské centrum má stále v Praze. „Vývoj a implementace takových řešení jako je spolupráce s Neo4j® jsou vždy závislé na lidech a jejich schopnostech. Proto si zakládáme na tom, abychom měli špičkové vývojáře, kteří hledají nové výzvy a mají zájem o teoretické koncepty, které v MANTĚ mohou převádět do praxe. Víme, že právě u nás tito lidé jsou a díky tomu jsou naše české kořeny velmi pevné,“ dodává Tomáš Krátký. 

Integrace nového systému bude stávajícím zákazníkům k dispozici během tohoto roku.