Sobotní Muzejní dýňobraní zahájí oblíbenou výstavu Dýně, cukety a patizony

Pokud patří dýně mezi vaše oblíbené plodiny a chcete se o nich dozvědět více, nenechte si ujít výstavu Dýně, cukety a patizony v Národním zemědělském muzeu Valtice, která se koná od 5. do 30. září. Výstavu zahájíme v sobotu 5. září v 9 hodin akcí Muzejní dýňobraní. Součástí programu budou zábavné aktivity a muzejní dílna pro děti.

Muzejní dýňobraní

Kromě ukázek zahradnických výpěstků a zajímavých pěstitelských tipů i kulinárních receptů budou součástí výstavy také dýně a cukety pěstované pro dekorační účely. Ty se zejména v podzimních měsících stávají ozdobou domů, balkonů a teras. „V rámci výstavy se návštěvníci mohou těšit na desítky druhů tykví, které překvapí nevšedním tvarem, velikostí či barvou, ale také na zajímavé recepty na nejrůznější dýňové pokrmy,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea pobočky Valtice Vilém Křeček.

Do 30. září 2020 je ve valtickém muzeu také možné zhlédnout výstavu Barevná inspirace, která návštěvníky seznámí s různými typy balkonových květin a letniček, včetně jejich nároků na pěstování, stanoviště a ochranu. Výstava se koná ve spolupráci se Zahradním centrem Malinkovič z Břeclavi a přináší zajímavou inspiraci, jak zkrášlit vlastní zahradu, terasu či balkon. Malé děti mohou v květinách hledat ukryté různé druhy hmyzu, odhalit jejich jména a zjistit název květiny, ve které se schovávají. Pokud se jim podaří všechny hmyzí kamarády objevit, u pokladny na ně bude čekat malá odměna.

Národní zemědělské muzeum získalo nominaci v soutěži Gloria musaealis za loňskou rekonstrukci pobočky ve Valticích. Rozsáhlá rekonstrukce valtického muzea, jejímž výsledkem je nejen vyšší komfort pro návštěvníky a sbírkové předměty, ale i nové expozice, byla nominována na prestižní muzejní ocenění v kategorii Počin roku 2019 v konkurenci dalších sedmnácti nominací.

Rekonstrukce přinesla nové prostory i moderní expozice. V rámci projektu financovaného z evropských fondů vznikly tři nové expozice – Národní expozice vinařství, Tajemný život v půdě a v novém podání také Krajina Lednicko-valtického areálu. Modernizace areálu přinesla lepší podmínky pro uložení sbírkových předmětů i práci kurátorů. Tři nové expozice, nové prostory v podkroví muzea, lepší přístup pro návštěvníky s omezenou mobilitou a také zlepšení podmínek pro ukládání sbírkových předmětů. Při jejich tvorbě byly použity principy zážitkové pedagogiky, což ocení zejména rodiny s dětmi a školní výpravy.

Muzeum je možné navštívit denně od 9 do 17 hodin. Plné vstupné činí 120 Kč; děti a mládež do 18 let zdarma; studenti nad 18 let a senioři 60 Kč. Při zakoupení společné vstupenky se zámkem Valtice platí tato vstupenka i na prohlídku muzea.