Sníh jako zahradníkův pomocník

Sice nevíme, jestli nás o letošní zimě přijde navštívit, s jistotou však můžeme tvrdit, že prospěje nejen vánoční atmosféře, ale i naší zahradě. O čem je řeč? Přece o sněhu!

Výhody sněhu v zahradě

Zahrada pokrytá stříbřitě lesklým sněhem má zajisté své kouzlo. Ruku v ruce s ním však kráčí i praktičnost. Sníh je totiž velkým pomocníkem všech zahrádkářů. Rostliny skryté pod sněhem jsou totiž chráněny před mrazem a větrem – navíc mají i dostatek potřebné vláhy. Sníh v zahradě tedy zdaleka není jenom na parádu.

Nejlepší je přitom pro rostliny suchý, lehký prachový sníh. Jedná se o sníh, který se tvoří při několika stupních mrazu. Zimní zahradu pokrývá jen lehkou pokrývkou,  která rostliny neláme a neničí. Takový sníh vytváří v důsledku své vlastní teploty a 80% obsahu vzduchu mohutnou izolační vrstvu.

Ten pravý sníh pro rostliny

Rostliny mají nejraději kyprý sníh, který propouští dostatek vzduchu. Špatný je tedy ulehlý sníh, který má minimální vzdušnou propustnost a který vzniká při opakovaném roztávání a mrznutí. V takovém případě je tedy nutné zakročit a zledovatělou vrstvu sněhu narušit rýčem nebo motyčkou.

Z cesty do zahrady

Sněhu nahromaděného u cesty je tak trochu škoda. V zahradě totiž přinese mnohem více užitku. Pokud se tedy chystáte na odklízení sněhu z chodníků a zahradních cest, složte jej rovnou v zahradě. Musí být ovšem bez soli. Házením sněhu do zahrady se totiž zlepšuje hnojivý účinek. Rostlinám v zahradě však navíc zajišťujeme i větší množství vody z tajícího sněhu.

Krása a pomoc v jednom

Jak je tedy patrné, sníh zahradě vůbec neškodí – ba právě naopak. Nejenže v ní vykouzlí kouzelné zátiší jako od Mrazíka, ale ještě se za nás postará o naše rostliny. Tak snad se ho letos dočkáme v plné parádě!

Zdroj: https://www.bytdumzahrada.cz/