Rezidence Perucká – nejen technická perlička pražských Vinohrad

Na úpatí Perucké stráně vyroste za dva roky moderní bytový dům. Jeho úkolem bude přirozeně zapadnout do specifického genia loci pražských novorenesančních Vinohrad a svým obyvatelů zajistit příjemné bydlení s komfortem 21. století. Za jeho návrhem stojí architektonické studio LOXIA, které lokalitu zná více než dobře: shodou okolností sídlí ve stejné ulici.

Bytový dům

 

Bytový dům čistých, přímých linií ukryje ve třech nadzemních podlažích zázemí pro 15 bytových jednotek různých velikostí: od 1+kk až po 4+kk. Atraktivitu projektu dodá hravě tvarovaná fasáda. Ta na některých místech ustoupí do pozadí lodžiemi a jinde se bude drát dopředu atikami. „Do nejvyššího patra jsme umístili pouze dva byty, ke kterým přiléhají velkorysé terasy s výhledem do okolí,“ popisuje stavbu hlavní architektka LOXIA, Jana Mastíková. Ulice Perucká se klikatí téměř od parku Grébovka až dolů k železniční trati Praha Vršovice. Díky mírnému sklonu je z ní příjemný výhled na Nusle, jihovýchodní část Vršovic a dokonce až na Vyšehrad. Bytový dům má nyní hotovou projektovou dokumentaci a do konce letošního roku má být znám zhotovitel stavby. Projekt by měl být dokončen za rok a půl, aby dům mohl přivítat své obyvatele již na podzim roku 2022.

V přízemí se počítá s nebytovým prostorem, který je svým uzpůsobením vhodný pro drobnou administrativu s malou návštěvností. Kancelář bude mít zajištěn vlastní přístup z ulice Perucká a taktéž jedno ze čtyř parkovacích stání v úrovni hlavní ulice. Protože se jedná o novostavbu, většina parkovacích míst bude chytře umístěna v podzemním patře i s technickou místností. I u prostého bytového domu řešili stavaři technické perličky

Projekt je zpracovaný v softwaru REVIT kompletně v BIM (z anglického: Building information modeling). „BIM ráda s nadsázkou nazývám mozkem budovy. Modelují se v něm všechny detaily budovy, od zdí, trubek až po jednotlivé kličky. Dále jej mohou obyvatelé využít i pro správu budovy. Databázový systém sám upozorní na blížící se revize či slouží jako podklad pro opravy či rekonstrukci,“ vysvětluje Jana Mastíková. Jelikož ulice Perucká přiléhá k železniční trati, museli inženýři při projektování počítat i s dostatečným odhlučněním v oknech či s bludnými proudy elektrických výbojů způsobených uzemněním tratě. Ty mohou negativně ovlivnit provozní bezpečnost budovy či životnost kovových částí. Proto se při stavbě počítá s maximální ochranou v podobě zvýšeného krytí výztuže, použití specializovaných přísad do betonu a umístění izolačních spojek na kovová zařízení vstupující do objektu.

Architektonické studio LOXIA

Architektonické studio LOXIA propojuje vášeň pro architekturu, kreativitu, zkušenosti a cit pro veřejný prostor s potřebami klientů již téměř 25 let. Sehraný tým architektů a stavebních inženýrů provází stavby od první skici na papíře až po finální realizaci. Architektonické studio LOXIA je specialistou a největším projektantem bytových domů v České republice s více než 10 000 zrealizovanými bytovými jednotkami. Umí toho však mnohem více, v portfoliu má také obchodní centra, administrativní budovy i továrny. Pražský ateliér založil v roce 1995 Ing. arch. Milan Veselý a jeho hlavní architektkou je Ing. arch. Jana Mastíková.

Mezi další významné projekty studia LOXIA patří například zakřivené sídlo KPMG, které stojí v blízkosti hotelu Hilton v pražském Karlíně. Ze studia pocházejí také rezidenční komplexy SUOMI Hloubětín, nebo obytné soubory Kajetánka v pražském Břevnově či Chateau Troja Residence. Architektonicky nápaditá a hravá je i budova nové radnice Prahy 12.