Program Adolf Loos – Pioneer of Modern Living

Rok 2020 byl vyhlášen Rokem Adolfa Loose, od jehož narození uplyne letos 150 let (1870 – 1933). Česká centra se do těchto oslav zapojují programem Adolf Loos – Pioneer of Modern Living, speciálně připraveným pro on-line prostředí. Prostřednictvím facebookové platformy se návštěvníci seznámí nejen s průřezem Loosovy tvorby v Čechách i na Moravě, realizacemi jeho staveb, ale i s jeho pozoruhodnou osobností.

Půlroční virtuální cesta po stopách Adolfa Loose  – i tak lze nazvat cyklus připravený Českými centry. Průvodcem bude speciálně vytvořená facebooková stránka https://www.facebook.com/AdolfLoosPioneerofModernLiving, která provede virtuálního návštěvníka všemi Loosovými realizacemi v Čechách a na Moravě a současně zájemce i návštěvníky blíže seznámí s osobností architekta, který je pro své výroky často označován jako kontroverzní. Nabídne totiž výběr Loosových citátů a odborné posty kurátora Filipa Šenka. Poslední obsahovou součástí stránky bude prezentace projektů připravovaných v ČR v rámci Roku Adolfa Loose,  jehož  nadčasové  dílo je pro svou vizuální atraktivitu zajímavé také v on-line prostředí.

Adolf Loos – Pioneer of Modern Living

Streamovaná prohlídka interiéru Bauerova zámečku v Brně proběhne 23. 7.2020 On-line návštěvníky doprovodí architektka Lenka Štěpánková. Ve čtvrtek 20. 8. si na své přijdou i zahraniční diváci, neboť je čeká premiéra otitulkovaného dílu pořadu Překvapivé stavby. (Adam Gebrian se v něm tentokráte zaměří na plzeňské interiéry).

Podzimní program počítá s oslovením odborné veřejnosti prostřednictvím cyklu tematických přednášek.

ONDŘEJ ČERNÝ, GENERÁLNÍ ŘEDITEL ČESKÝCH CENTER: 

„Facebooková stránka představí zahraniční veřejnosti Loosovy stavby prostřednictvím sérií fotografií, videí, streamovaných prohlídek, přednášek, ale i glos a citátů. Naší ambicí je zprostředkovat do zahraničí ucelený pohled na dílo Adolfa Loose a současně přiblížit Českou republiku jako zemi se silnou  tradicí designu a architektury.“

FILIP ŠENK, KURÁTOR VÝSTAVY: 

„Adolf Loos byl již ve své době velmi kontroverzní postavou a věřím, že v dnešní době by tomu nebylo jinak. Přestože nemusíme a ani nemůžeme souhlasit se vším, co Adolf Loos udělal a co si myslel, musíme si uvědomit, jak ohromný měl vliv na modernu. Stručně řečeno, je jedním z mála lidí, kteří pomohli utvářet moderní svět.“

Přestože je projekt Adolf Loos – Pioneer of Modern Living cílen především na zahraničního návštěvníka (odehrává se výhradně v angličtině), díky sdílení na sociálních sítích má šanci zaujmout také české publikum.

Výstavní projekt LOOS IN PILSEN

Na poznávací sérii naváže podzimní výstavní projekt LOOS IN PILSEN, který aktuálně vzniká ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni (pod autorským vedením Petra Domanického) a městem Plzeň. Tématem budou plzeňské interiéry, které jsou díky svému rozsahu světově jedinečné.

Organizátoři se rozhodli představit Adolfa Loose  pro jeho zásadní přínos architektuře. Svým myšlením i samotnými realizacemi ovlivnil soudobou architekturu, inspiroval pozdější dění a směřování současné architektury v mezinárodním měřítku. Jeho princip vnitřního upořádaní prostoru tzv. „raumplan“, spočívá v tvrzení, že od plochy místnosti a její funkce se odvíjí její výška. Jeho domy tak nejsou rozvrženy na klasická patra, ale často v patrech 1 a ¼, 2 a ¾, kdy se jedinec ihned ocitá v jiné a další místnosti. Adolf Loos se neméně zapsal do dějin i v oblasti interiérové tvorby – ta je prvotřídní ukázkou architektova uvažování o modernistickém pojetí životního stylu. Loos byl tak vizionářem moderního bydlení, jehož myšlenky ovlivnily i dnešní život.