Přeplavme svůj La Manche

V letošním roce byla již po šesté vyhlášena soutěž ve štafetovém plavání seniorů „Přeplavme svůj La Manche“. Seniorské týmy z celé republiky se snaží za jediný měsíc uplavat 34 km, což je v nejužším bodě průlivu přibližná vzdálenost mezi Velkou Británií a Francií.

Hlavním iniciátorem celé akce je projekt SenSen (Senzační senioři), který vznikl v Nadaci Charty 77 a jehož cílem je podporovat všechny, kteří chtějí být aktivní věku navzdory.
V současné době SenSen sdružuje 140 seniorských klubů a organizací z celé České republiky.

S elánem a soutěživostí

Zájem o akci „Přeplavme svůj La Manche“ letos předčil všechny předchozí ročníky. Celkem se do plavecké štafety přihlásilo 24 klubů z 20 měst napříč republikou.

Plavat se bude celý měsíc únor v bazénech, které si soutěžící sami zvolí. Cílem každého týmu je společnými silami uplavat 34 kilometrů a zdolat tak pomyslný kanál La Manche. Na závěr akce budou vyhlášeny nejúspěšnější týmy a oceněni nejlepší jednotlivci.

„Nejde o závratné sportovní výkony. Snažíme se seniory hlavně inspirovat k tomu, aby byli aktivní a udělali něco pro svoje zdraví“, říká mluvčí projektu SenSen Lucie Nekvasilová.

Patronka projektu Lucie Leišová

Patronkou projektu „Přeplavme svůj La Manche“ je Lucie Leišová, dálková plavkyně, která v r. 2014 přeplavala Gibraltarskou úžinu.  Následující rok pak realizovala charitativní projekt Vltava 2015, při kterém během deseti dní uplavala po Vltavě z Českých Budějovic do Prahy 180 kilometrů a jehož výtěžek byl připsán na Konto bariéry.
Lucie Leišová je držitelkou ocenění za reprezentaci České republiky v zimním plavání, které v r. 2016 převzala od tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického.

Vysoká účast

Celkově se do soutěže ve štafetovém plavání letos zapojily týmy seniorů z těchto měst:
Brno Líšeň, Paskov, Bruntál, Plzeň, Praha (3 týmy), České Budějovice (2 týmy), Liberec, Teplice, Úholičky, Svitavy, Strakonice, Zlín, Rožnov, Prachatice, Lovosice, Most (2 týmy), Ostrava, Pardubice, Poděbrady, Litoměřice.

  • Text : Zuzana Janovská
  • foto : organizace SenSen