Předvánoční úklid beze stresu II

V minulém díle našeho seriálu jsme se zaměřili hned na několik kroků v předvánočním úklidu. Dnes si povíme, jak při úklidu pokračovat, abychom ho zvládli v pohodě a beze stresu.

Zbavte se roztočů

Jakmile se pustíte do předvánočního úklidu ložnice, myslete především na to, že je třeba se (nejen tady) zbavit roztočů. Předně tak vyklepejte matrace a peřiny. Ideální v tom případě bude nechat je na balkoně nebo na zahradě vyvětrat na mrazu. Studený vzduch totiž roztoče spolehlivě zlikviduje. Vyčistěte také všechny úložné prostory a zbavte se zbytečností, na které jste si roky nevzpomněli. Rovněž utřete prach ze všech povrchů, vyperte záclony, závěsy, deky, prostěradla a povlečení. Veškeré stávající textilie vyměňte za ty s vánoční tematikou. Uvidíte, že se vám tu bude usínat i vstávat mnohem příjemněji.

Pořádek v dětském pokoji

Podobně jako obývací pokoj (v minulém díle našeho úklidového seriálu) ukliďte také dětský pokoj, i když je jasné, že mu nový stav dlouho nevydrží. Jakmile si sem totiž vaše ratolesti přinesou hračky a knížky od Ježíška, nebude tu už nejspíš k hnutí. Přesto jim však dopřejte uklizený pokoj pro nadcházející vánoční čas.

Úklid koupelny

Při úklidu koupelny omyjte všechny poličky a skříňky. Zbavte se také všech kosmetických potřeb, kterým prošla záruční doba. A ukliďte i takovou kosmetiku, kterou vlastně už vůbec nepoužíváte. Uděláte si tu tak dostatek místa pro tu novou, kterou jistě od známých dostanete pod stromeček. Poté důkladně vydrhněte umyvadlo, vanu a sprchový kout. Vyleštěte zrcadlo a omyjte dlaždičky. Nezapomeňte rovněž zkontrolovat, zda se vám v koupelně (nebo v jiných místnostech) netvoří plíseň. Prohlédněte všechny rohy, zákoutí a spáry mezi dlaždicemi. A to samé proveďte také na toaletě.

Kuchyně jako poslední

Kuchyni uklízejte jako poslední. Z celého vašeho bytu či domu totiž dostává nejvíce zabrat, a to především v době předvánočních příprav. Protože kuchyni budete ještě nějakou dobu potřebovat, nechte si její úklid až na závěr. Nejprve si tak udělejte pořádek ve spíži. Vyhoďte prošlé potraviny a omyjte všechny poličky a skříňky. Po skončení vaření a pečení se vrhněte na čistění dřezu, spotřebičů a celé kuchyňské linky. Zvažte také, zda není zapotřebí odmrazit lednici. Rozhodně ji ale vymyjte a opět se zbavte potravin v ní uložených, které už mají to nejlepší za sebou.

A ještě podlahy

Na úplný závěr předvánočního úklidu si nechte vytírání podlah a luxování. Koberce důkladně vyklepejte nebo vyluxujte, na podlahy použijte vhodný a voňavý prostředek a případně je ještě ošetřete leštěnkou.

Pak už stačí jen pár malých detailů a máte hotovo – beze stresu a v pohodě.