Pevnost proti rakovině

Získejte informace o prevenci rakoviny kůže v Pevnosti poznání

Pevnost proti rakovině

V Pevnosti poznání, interaktivním muzeu vědy Univerzity Palackého, chceme opět upozornit na to, že melanom je velmi závažné onemocnění kůže. Jedná se o agresivní formu rakoviny, jednou z příčin jsou právě pigmentová znaménka. Ta si můžete nechat zdarma vyšetřit během víkendu 11. a 12. května od 10 do 17 hodin.

Věnovat se vám budou lékaři Vojenské nemocnice v Olomouci, kteří vás prohlédnou speciálním zařízením dermatoskopem a poradí vám, jak se chovat při pobytu na slunci, třeba u moře, na horách a letních festivalech. 

Pevnost proti rakovině

„První vyšetření a prevence jsou velmi důležité. Proto jsme se opět rozhodli zapojit se do této kampaně v Pevnosti poznání. Letošní rok bude výjimečný, protože se nebezpečného melanomu budete moct i dotknout. Představíme nový exponát kůže, který bude trvale umístěný v expozici Rozum v hrsti, “ řekl kožní lékař Michal Vallo. Dermatologové vám také doporučí ochranné krémy pro celou rodinu a domů si odnesete malé dárky, které budou nejen v létě pečovat o vaši kůži.

Pevnost proti rakovině

Počet nových případů melanomu každoročně stoupá, avšak díky prevenci přicházejí pacienti k lékaři včas a onemocnění se daří léčit. Muži mají melanom nejčastěji na zádech či trupu, ženy v obličeji a na dolních končetinách. Akce se koná u příležitosti Evropského dne melanomu, který vznikl v roce 1999 v Belgii.

Adresa Pevnost poznání

Areál Korunní pevnůstky
17. listopadu 7
779 00 Olomouc

 

Více informací naleznete ZDE

 



 

 

30. 5. – Evropský den melanomu

Celoevropská kampaň prevence kožních nádorů, při které jsou občané informováni o předcházení, včasné diagnostice a léčbě kožních nádorů . Tato kampaň byla poprvé zahájena v Belgii před 19 lety a od roku 2000 se za podpory Evropské akademie dermatovenerologie připojily i další země – mimo jiné také Česká republika, která se kampaně účastní od roku 2001.