Opel odtajňuje „kult žraloka“

Majitelé Opelů to často ani nevědí, ale v jejich vozech se ukrývají žraloci! Někdy se maskují více, někdy méně, ale lze je najít v novém modelu Mokka, v Corsách i dalších modelech. Jak se tam dostali?

Kult žraloka

Vše začalo jedné slunné neděle roku 2004, kdy designer automobilky Opel Dietmar Finger ladil design tehdy nového modelu Corsa. Protože konstruktéři Opelu vždy nade vše ctili smysl pro dotažení každého detailu, zamýšlel se Dietmar i nad něčím natolik fádním a neatraktivním, jako je plastová bočnice výklopné schránky před spolujezdcem – tato partie (z vnější strany navíc většinou zcela „neviditelná“) musí být tenká a přitom dostatečně pevná, a proto ji vyztužuje plastové žebrování. A právě když Dietmar navrhoval toto žebrování, vešel do pracovny jeho malý syn a položil mu zásadní otázku: „Tati, proč tam nenakreslíš žraloka?“

Dietmar tuto výzvu okamžitě s úsměvem přijal, a spíš z legrace vytvaroval plastové žebroví tak, že vytvořilo jednoduchý stylizovaný obrázek žraloka. Rychlý výpočet prokázal, že takto navržené vyztužení odpovídá požadavkům na pevnost dílu – a žralok se dostal do sériové výroby!

 

Designer interiérů vozů Opel Karim Giordimaina slibuje, že žraloci se budou ukrývat i v nastupujících modelech Opel

Dietmar se s nápadem svěřil kolegům – a ti začali žraloky (a někdy ne jednoho) podobně ukrývat v dalších a dalších nastupujících modelech značky Opel. „Mořský predátor se tak objevil interiéru modelů Zafira, ADAM, Astra, Crossland, Grandland X a ukrývá se i ve vlajkové lodi Insignia,“ říká designer interiérů vozů Opel Karim Giordimaina.

 

Ze žraloků se mezi znalci stal kult. Designeři ctí tuto tradici – a majitelé nových modelů usilovně hledají, kde se v jejich voze žralok ukrývá. Někdy trvá poměrně dlouho, než se v komunitě majitelů toho kterého Opelu objeví hláška: „Našel jsem ho!“ A všichni vědí, že objevil žraloka. A protože ti budou i v příštích Opelech, zábava bude pokračovat…