Novinkou na severu bude takzvaný ledvický Manhattan

Po dvouměsíční přestávce vynucené ochrannými opatřeními proti covidu se 12. března otevřou všechna informační centra společnosti ČEZ. Zajímavý pohled nejen na klasickou energetiku, ale i výrobu energie obnovitelnými zdroji v rámci Čisté Energie Zítřka tak bude opět nabízet Informační centrum Elektrárny Ledvice, které se pyšní nejvýše položenou oficiální rozhlednou v České republice. Své brány o víkendu rovněž otevírají infocentra v obou jaderných a ve vodních elektrárnách. Zájemci o exkurze se už nyní mohou přihlašovat prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky, vše potřebné najdou na www.cez.cz/infocentra.

Informační centrum Ledvice

„Návštěvníky jsme doteď vítali jen skrze projekt Virtuálně v elektrárně. Už se těšíme, až za námi přijdou opět i reálně. Je skvělé, že letos stihneme jaro a hlavní turistickou sezonu. V přípravě je spousta novinek, například edukativní filmy či 3D modely. Tradičně patříme mezi nejpopulárnější technické cíle a věřím, že si k nám lidé po dvouměsíční pauze zase najdou cestu,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ. Jak dodala, na virtuální prohlídky prostřednictvím interaktivního televizního studia se dosud vydalo téměř 70 tisíc lidí, zejména studentů, a další se k nim mohou ještě do konce března přidat.

Zatímco například v Temelíně se naplno rozjede unikátní ReakTour, což je prohlídka jaderné elektrárny prostřednictvím speciálních virtuálních brýlí díky nimž se návštěvníci dostanou i do nejstřeženějších prostor bez bezpečnostní prověrky, v Informačním centru klasické energetiky v Elektrárně Ledvice poukážou průvodci hlavně na to, že i uhelná elektrárna se může svým způsobem řadit mezi obnovitelné zdroje energie. Kromě již tradičního a mezi návštěvníky velmi oblíbeného výstupu na nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice, bude totiž součástí exkurze i možná prohlídka čtyř odvalovacích turbín na přepadu v retenčních nádržích, kudy se vrací vyčištěná voda z elektrárny zpět do přírody. Základní informace k různým typům solárních panelů, které jsou zkušebně provozovány právě v Elektrárně Ledvice, pak obdrží při pohledu na ně z venkovního ochozu rozhledny.

„Momentálně připravujeme novou trasu po sestupu z rozhledny. K výtahu půjdeme tradičně kolem transformátorů. Po sestupu ovšem zamíříme k zauhlování, silům VEP a chladicí věži. Kolem výrobního bloku 4 se pak vrátíme zpět k infocentru. Dozví se při tom i něco o odvalovacích turbínách a pokud projeví zájem, budou se moci k nim i podívat,“ říká Jana Purmenská, odborná průvodkyně v Informačním centru Elektrárny Ledvice. Tato nová trasa bude podle ní uvedena v život v průběhu dubna.

Navzdory coronaviru navštívilo v průběhu loňského roku Informační centrum Ledvice 8 635 osob, což je vlastně roční rekord, byť 3 254 z nich „přišlo“ online v době, kdy byly infocentra Skupiny ČEZ poprvé zavřená. V současné době se pak návštěvnost blíží k magické hranici 50 000 návštěvníků. „K dosažení této mety nám chybí zhruba 2 000 návštěvníků, takže toho jubilejního letos určitě přivítáme. Už nyní evidujeme čtyři zájemce o sobotní prohlídku, přičemž v průběhu března a dubna k nám zavítají hlavně základní školy z okolí. Hned čtyři termíny si třeba zabrala ZŠ Chlum v Bílině, dva 10. ZŠ Most a po jednom ZŠ Krupka a teplická ZŠ U Nových lázní. V květnu pak v infocentru proběhne vůbec první energetická maturita pro žáky z partnerských středních škol Skupiny ČEZ,“ uzavřela Jana Purmenská.