Nové autobusové nádraží ve Vídni se má stát vizitkou města

Návštěvníci Vídně, kteří využívají pro své cesty mezinárodních autobusových linek, se do pěti let dočkají vysoce moderního a ekologicky udržitelného autobusového nádraží, které sjednotí podobně jako vídeňské vlakové nádraží všechny odjezdy a příjezdy pod jednu střechu. 

V rámci výstavby nového terminálu Vídeň navíc počítá s výstavbou kancelářského komplexu i nového hotelu. Minulý rok v únoru oznámila vídeňská radnice svůj záměr postavit do pěti let nové autobusové nádraží, které by sjednotilo veškeré příjezdy a odjezdy autobusových mezinárodních linek. Nyní se hlásí s připravenou studií proveditelnosti, která se po schválení komisí pro městský rozvoj stane odrazovým můstkem v dalším procesu plánování a vypsání veřejné architektonické soutěže.

Výstavba nového terminálu

Výstavba nového terminálu patří k prioritám města, které dlouhodobě pracuje na modernizaci důležitých dopravních uzlů, jakým je např. nové vlakové nádraží či rozšiřování letiště Schwechat. Vedle modernizace klade Vídeň důraz ale i na životní prostředí a udržitelnost, která má jít s modernizací ruku v ruce. Podle místostarostky Birgity Hebeinové má výstavba nového autobusového nádraží zatraktivnit veřejný prostor městské čtvrti Leopoldstadta nijak zatížit její nynější dopravní situaci. Důležité je pro město, aby celý projekt byl energeticky udržitelný. Počítá se proto např. s fasádními fotovoltaickými panely či s vlastním chlazením budovy. 

Vedle principu udržitelnosti sází Vídeň i na maximální využití ekonomického potenciálu projektu. „Na jedné straně chceme postavit nádraží, které bude vysoce moderní a v kterém se cestující budou cítit komfortně. Na straně druhé je ale pro nás důležité optimálně využít jeho potenciál, aby se i jeho okolí dočkalo zatraktivnění a zlepšení kvality života“, okomentoval výstavbu autobusového nádraží vídeňský ekonomický radní Peter Hanke.

Cestující se mohou těšit

Cestující se podle vídeňské radnice mohou těšit na  nový  terminál  s30  až  34 zastávkami, které odbaví příjezdy i odjezdy mezinárodních autobusových linek či na atraktivní návštěvnické zóny s moderními čekárnami a kavárnami. Velký důraz se při plánování klade především na kvalitu veřejného prostoru a na digitalizaci – od onlinové koupě jízdenek až po informační tabule. Naplánovaná je i výstavba nového hotelu a kancelářské věže, a to na ploše o rozloze 35 000 m2.

Nové autobusové nádraží se podle vyjádření vídeňské radnice má stát vizitkou města Vídně. Realizovat ho přitom bude městský Wien Holding, který sdružuje firmy ve vlastnictví města a který patří k pilířům hospodářské činnosti města Vídně.

Více informací naleznete ZDE

Foto: © FLA-PATBAG FBT